Преговорите за примирие между Израел и "Хамас" се възобновяват в Кайро днес, съобщава проправителствената египетска медия "Ал Кахера нюз", която е близка до египетските служби за сигурност, предаде Франс прес.

"Източник от египетските служби за сигурност е потвърдил пред "Ал Кахера нюз", подновяването на преговорите в египетската столица за примирие между Израел и "Хамас", заяви каналът. Той също така подчерта "съвместните усилия на Катар и Египет", посредниците в този конфликт, "да запазят напредъка", постигнат в предишните кръгове на преговорите.

В петък израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че е дал зелена светлина за нови преговори за примирие в Газа - палестинска територия, която е под обсада и бомбардировки от близо шест месеца и където населението е заплашено от "неизбежен глад" според ООН.

"Бенямин Нетаняху разговаря с директора на Мосад и директора на Шин Бет и одобри нов кръг от преговори през следващите няколко дни в Доха и Кайро", се казва в изявление на неговата канцелария.

Снощи стотици демонстранти призоваха израелското правителство да намери решение за освобождаването на хората, взети за заложници по време на офанзивата на "Хамас" в Израел на 7 октомври и все още държани в ивицата Газа.

Въпреки усилията на Египет, Катар и САЩ преговорите за примирие са в застой, като Израел и палестинското ислямистко движение се обвиняват взаимно за безизходицата, отбелязва АФП.

Хиляди израелски араби призоваха за край на войната

Хиляди израелски араби призоваха да бъде сложен край на войната в ивицата Газа, предаде Франс прес.

Те се събраха вчера на митинг в Дейр Хана, Северен Израел, за да отбележат Деня на земята - годишнината от смъртта на шестима араби, убити от израелски войници на протест през 1976 г. срещу конфискуването на земите им. Тази година събитието съвпадна с опустошителната война в Газа, отбелязва АФП.

Израелски депутати от арабски произход бяха в челните редици на шествието, в което се включиха и малки групи евреи. Някои от тях носеха плакати, на които пишеше на иврит: "Евреите и арабите отказват да бъдат врагове."

Снимка: БТА/АР

"Спрете войната срещу Газа", гласеше иначе главният лозунг на митинга.

Израелските араби се оказват в Израел след избухването на първата война, последвала създаването на еврейската държава през 1948 г., или са потомци на такива хора. По данни на израелската статистическа служба в страната има над 2 милиона араби, на които се пада дял от 21 процента от населението. В това число обаче са включени и жителите на Източен Йерусалим, чиято анексия от Израел не е призната от ООН, отбелязва АФП.