Председателят на италианския Сенат Иняцио Ла Руса каза, че фашисткият поздрав не е непременно престъпление. Той направи този коментар след предизвикания фурор от множеството подобни поздрави на участници във възпоменателната церемония за годишнината от убийствата на ул. "Ака Ларенция" през 1978г., която се проведе в неделя в Рим, предаде италианската новинарска агенция АНСА, цитирана от БТА.

"Фактът, че съществува несигурност по отношение на това дали определени жестове в рамките на възпоменателни церемонии (се приемат за престъпни), не допринася за решаване на въпроса", каза пред италиански вестници Ла Руса, който е сред учредителите на дясната партия на министър-председателя Джорджа Мелони "Италиански братя", чийто генезис се корени в неофашистката формация "Италианско социално движение" (MSI).

По думите му има "противоречиви съдебни решения" по въпроса за незаконността на подобни действия. Той допълни, че очаква новото решение на Върховния касационен съд, което се отнася до извиняване престъпленията на фашизма.

Ла Руса добави, че "Италиански братя" няма нищо общо със случилото се на церемонията в неделя по повод на събитията на "Ака Ларенция", когато през 1978г. двама членове на младежкото крило на партията "Италианско социално движение" - Франко Бигондзети и Франческо Чавата - съответно на 13 и 17 години, са застреляни пред централата на партията в Рим на улицата, носеща името на римската богиня. За убийството са заподозрени крайнолевите сили в Италия.

Трети член на младежкото крило на "Италианско социално движение" Стефано Рекиони, на 19 години, е фатално ранен от заблуден куршум при последвалите сблъсъци по време на протестите на младежкото крило на партията - "Младежки фронт" (Fronte della Gioventù) - с полицията.

Витория Балдино, депутат от опозиционното Движение "Пет звезди" (M5S), изказа крайното си възмущение от коментарите на Ла Руса във Фейсбук пост, като ги нарече "ужасяващи".

Ла Руса не крие привързаността си към фашистката идеология. Преди четири години журналистически екип на италианския "Кориере дела Сера" разказа, че във всекидневната на новия председател на италианския сенат има подредена статуя на фашисткия диктатор Бенито Мусолини.