Петдесет хиляди души участваха, според данни на италианската левица, в голяма антиправителствена демонстрация, провела се вчера в Рим, предадоха италианските медии АНСА, РАИ Нюз, Скай Ти Джи 24 и Ти Джи ком 24.

Проявата протече под наслова "За едно по-справедливо бъдеще. Има алтернатива", допълва БТА. Основен оратор беше лидерката на Демократическата партия Ели Шлайн, която в дълга реч разкритикува политиките на дясното правителство на премиерката Джорджа Мелони и даде заявка демократите да бъдат равностойна алтератива на десните в Италия в навечерието на европейските избори, планирани за юни догодина.

Митингът се състоя на "Площада на народа" в Рим. В речта си на него Шлайн изрази възхищение, че толкова много хора са откликнали на призива на демократите да дойдат на площада и да протестират срещу политиката на италианското правителство.

Шлайн подчерта, че нейната партия е първата политическа сила в Италия и без нея не може да се изгради алтернатива на управляващите в Италия.

В речта си Шлайн се обяви в защита на общественото здравеопазване, на образованието за всички, на равнопоставеността за всички, на опазването на околната среда, на правото на жилища за всички. Тя се обяви за въвеждане на минимална работна заплата и защити правото на родените в Италия деца на мигранти да получат италианско гражданство.

Шлайн изтъкна, че правителството за една година на власт е правило само пропаганда и не е направило нищо досега, за да намали бедността, обричайки бедните на по-голяма бедност и несигурност, като е премахнало механизма за помощи за безработица - така наречения граждански доход - за хиляди италианци.

Лидерката на демократите оспори проектобюджета, представен от кабинета на Мелони, като каза, че в него има мерки, които няма да помогнат за справяне с бедността. Тя изтъкна, че правителството кара бедните да плащат данъци, а си затваря очите за това, че богатите избягват плащането на данъци. Шлайн разкритикува и увеличаването на ДДС върху памперсите и бебешките храни, обявено от едно правителство, което претендира, че защитава семействата и че насърчава раждаемостта с мерки, в подкрепа на жените, решили да станат майки.

Относно имиграционната политика на кабинета на Мелони, лидерката на демократите разкритикува досегашните правителствени мерки, които репресират мигрантите и ограничават действията на неправителствените организации, подпомагащи мигрантите и призова за политика на грижа за тези хора. Шлайн отправи и критики срещу споразумението, което Италия обяви в началото на седмица, че е сключила с Албания относно миграцията. Съгласно него на територията на Албания ще бъдат изградени центрове за мигранти. Там ще бъдат пращани определени мигранти, насочили се към италианските брегове. На албанска територия те ще изчакват разглеждането на техните досиета и молби за предоставяне на убежище и евентуално решение за депортация, в случай че убежище им бъде отказано. Според Ели Шлайн това споразумение нарушава конституцията на Италия, защото чрез него мигрантите са де факто изтласкани в трета страна - в случая в Албания. Освен това не може да се говори изобщо за сключено споразумение, защото този текст не е бил представен пред парламента на Италия за обсъждане.

Относно реформата на европейските правила Ели Шлайн заяви, че Мелони не прави нищо, за да подкрепи промяната им, или да призове унгарския премиер Виктор Орбан да играе полагаемата му се роля на лидер на страна членка на ЕС.

В речта си лидерката на демократите коментира и войната между Израел и "Хамас". Тя заяви, че бруталността на "Хамас" не оправдава другата бруталност срещу палестинските цивилни и призова за хуманитарно прекратяване на огъня.

Що се касае до Украйна, Шлайн изрази подкрепа за Киев и изтъкна дипломатическата активност на ЕС за постигане на прекратяване на конфликта, но не спомена нищо за изпращане на оръжия за Киев.

Относно планираната от Мелони реформа на италианската конституция, така че да бъдат засилени правомощията на италианския премиер, Шлайн заяви, че по този начин Мелони е показала, че не иска да управлява, а да командва. Според нея реформата ще съсредоточи властта в ръцете на един човек - премиера, а такъв тип управление няма никъде по света. Шлайн добави, че десницата винаги е искала да разформирова парламентарната република в полза на един човек, който да държи властта, но припомни, че в миналото опити за подобни промени не са свършили добре.

На митинга дойдоха и представители на други политически сили от лявото и екологичното пространство. За кратко се появи и лидерът на "Движени 5 звезди", бившият премиер Джузепе Конте, което беше разтълкувано като желание на Шлайн за широка коалиция с него срещу десницата на Мелони. Самият Конте обаче намекна, че тепърва ще се обмислят стъпки в тази насока.

От проявата отсъстваха лидери на центристките формации.

Митингът приключи с изпълнение на песента "Бела чао", възприемана и до днес като химн на съпротивата срещу фашизма и крайнодесните.

В отговор на критиките на Шлайн срещу конституционната реформа Мелони пък заяви: "Скъпа Ели, ние просто искаме гражданите да имат повече власт, като дадем по този начин повече сила и стабилност на Италия. Тоест нещо, което би трябвало да подкрепи всеки искрен демократ".