Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, подобно на президента на САЩ Джо Байдън, оприличи Русия и "Хамас", информира Би Би Си.

"Русия и "Хамас" си приличат. Както каза президентът (на Украйна Володимир) Зеленски, тяхната "същност е една и съща". И двете убиха и взеха за заложници невинни цивилни, включително бебета и деца. Това е варварски начин на борба. И ако тази "инфекция" не бъде спряна, тя може да се разпространи от Европа към Близкия изток и Индо-тихоокеанския регион", каза тя, говорейки в американския институт "Хъдсън".

Думите й отприщи гневна реакция на говорителя на руското външно министерство Мария Захариева.

"Изявленията на Урсула фон дер Лайен са проява на крайна форма на национализъм и ксенофобия, провокация, насочена към разпалване на междурелигиозна и междуетническа омраза", написа дипломатът в "Телеграм".

Захарова посочи, че причината за подобни изявления на ръководителя на Европейската комисия е заради свързаността й с "корупционни измами с покупката на американски ваксини за десетки милиарди" и "играе играта на Вашингтон в рамките на Европейски съюз."

"Компрометираният президент на Европейската комисия напълно забрави за милионите жертви (жени и деца) на американската "война срещу тероризма" в Ирак, Афганистан, Сомалия, Либия, Сирия", подчерта официалният представител на руското външно министерство.

По-рано Байдън в обръщението си към нацията, с което поиска десетки милиарди за Израел и Украйна, направи сравнение между политиката на Путин и действията на "Хамас".

Той посочи, че и "Хамас", и руският президент Владимир Путин искат да унищожат една съседна демократична държава и САЩ са длъжни да предотвратят това, тъй като са фар на свободата и демокрацията за целия свят.

Коментирайки думите на Байдън, прессекретарят на Путин Дмитрий Песков каза, че "подобна реторика едва ли е подходяща за отговорни държавни лидери". "Президентът (Байдън) каза, че той лично и Съединените щати ще продължат да се опитват да оказват натиск и да сдържат Русия. Ние знаехме това отдавна, не е тайна", добави Песков.