Китай напълно подкрепя призива за двудържавно решение на конфликта в ивицата Газа, отправен на неотдавнашната ислямско-арабска среща на върха в Рияд, заяви китайският външен министър Ван И на среща с министри от арабски и ислямски страни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двудържавното решение предполага обособяването на две отделни държави - израелска и палестинска.

Ван също така заяви, че международната общност трябва да действа сега и да предприеме ефикасни мерки за слагане на край на хуманитарната катастрофа в ивицата Газа, където се води война между Израел и групировката "Хамас".

Китай иска да работи за "възстановяване на мира" в Близкия изток, заяви още външният министър на Китай пред делегацията от дипломати от арабски страни и страни с преобладаващо мюсюлманско население. "Нека работим заедно за бързото успокояване на ситуацията в Газа и за възстановяването на мира в Близкия изток възможно най-скоро", каза той в речта си при откриването на срещата в Пекин.

Делегацията в китайската столица включва министъра на външните работи в палестинската автономна власт Рияд ал Малики, колегите му от четири арабски държави - Саудитска Арабия, Египет, Йордания и Индонезия, както и генералния секретар на Организацията за ислямско сътрудничество. Визитата им в Пекин е първият етап от обиколка, чиято цел е да помогне за прекратяване на военните действия и допускане на хуманитарна помощ в опустошения палестински анклав, предаде Ройтерс.

На свой ред те призоваха за незабавно спиране на огъня в Газа. "Тук сме, за да изпратим ясен сигнал - че трябва незабавно да спрем боевете и убийствата, трябва незабавно да доставим хуманитарна помощ в Газа", заяви саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд.

"Очакваме с нетърпение велики сили като Китай да играят по-съществена роля за спиране на атаките срещу палестинците в ивицата Газа. За съжаление има големи държави, които осигуряват прикритие на сегашните израелски атаки", е заявил пред китайския си колега египетският външен министър Самех Шукри според коментари, публикувани от министерството му в мрежата "Екс".

На брифинг с чуждестранни журналисти днес израелската посланичка в Пекин Ирит Бен-Аба изрази надежда, че "от това посещение няма да има изявления за спиране на огъня, тъй като сега не е моментът". Тя каза, че се надява също делегацията да говори за пленените от "Хамас" заложници "и да призове за незабавното им и безусловно освобождаване". Посланичката отбеляза също, че страните трябва да разговарят за ролята на Египет за облекчаване на оказването на хуманитарна помощ.

Извънредната ислямско-арабска среща на върха в Рияд този месец призова Международния наказателен съд да разследва "военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, които Израел извършва" в палестинските територии. Саудитска Арабия се опитва да окаже натиск върху САЩ и Израел за слагане край на бойните действия в Газа, а престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, фактически владетел на кралството, събра лидери от арабски и мюсюлмански страни, за да засили това послание, припомня Ройтерс.