От земетресението в ранните зори на 6 февруари 2023 г. тежко пострадаха два народа - турският и сирийският. И докато за Турция се организира на секундата спешна помощ от целия свят, в това число и у нас, както и по държавна, така и по доброволческа линия, то за Сирия напливът изобщо не е такъв.

Помощ за Сирия е пристигнала до момента със самолети само от Русия, Иран, Ирак, ОАЕ и Индия, а руснаците мобилизираха 300 военни и спасители на място да оказват съдействие. Израел също обеща помощ. Чрез неправителствени организации съдействат Великобритания и САЩ.

Логистиката в раздираната вече 12 години от гражданска война страна е затруднена в този момент, когато се съобщава вече за 1600 загинали под руините на смъртоносното земетресение, разрушило градовете Сармада, Джандерис и Харем, а стотина сгради в Алепо бяха срутени. Засегнато е население от двете страни на фронтовата линия - и на контролирани от Башар Асад територии, и на тези на опозиционните сили.

От друга страна Сирия е под санкции, наложени от ЕС и САЩ още през 2011 г. и през годините допълвани и разширявани. Санкциите обаче не са пречка пред хуманитарната помощ, защото правят изключение за хуманитарни доставки и за предмети, от които се нуждаят мисиите на ООН в Сирия. Санкциите на ЕС в Сирия имат за цел да се избегне каквото и да било въздействие върху хуманитарната помощ, така че да не се засегне доставката на храни, лекарства и медицинско оборудване. Не може да се оказва само финансова помощ, тъй като на банките е забранено да правят преводи за Сирия. Това елиминира автоматично разкриването на дарителски сметки.

Брюксел обясни каква е причината към момента да няма обявена хуманитарна помощ за страната.

Досега Сирия не е поискала от ЕС да задейства механизма за гражданска защита след вчерашните опустошителни земетресения, съобщи говорител на Европейската комисия. Той уточни, че механизмът може да бъде задействан и по искане на ООН, но такава молба не е постъпила, цитира го БТА.

Механизмът се използва в помощ на всички държави по света, поясни говорителят. По неговите думи на Сирия се предоставя съдействие чрез международните хуманитарни организации, работещи на място.

В същото време Израел, страна, която от години е във война със Сирия, обяви, че ще изпрати медицинска помощ и спасителни екипи за сирийците, освен за Турция. Съобщи го премиерът Бенямин Нетаняху.

"Тъй като беше получено искане да се направи това и за много жертви на земетресението в Сирия, възложих да бъде направено и това", каза той в реч на церемония в болница близо до Тел Авив. Молбата за хуманитарна помощ за Сирия е била предадена "от дипломатически служител", когото той не идентифицира. "Одобрих това и смятам, че тези неща ще бъдат изпълнени скоро", каза Нетаняху.

Попитан кой е отправил искането относно Сирия, цитирано от Нетаняху, израелски служител каза пред Ройтерс: "Сирийците". На въпроса дали това се отнася за членове на опозицията или за правителството на президента Башар Асад, служителят каза само: "Сирия".

Помощта, която Израел ще изпрати, включва одеяла, палатки и лекарства, като се съобщава, че правителството на Нетаняху също е изразило готовност да поеме лечението на пострадали, ако бъде поискано.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че персоналът на ООН на място в Турция и Сирия оценява нуждите на пострадалите населени места и каква помощ да им се окаже, предаде Ройтерс.

Германската външна министърка Аналена Бербок пък призова Русия да окаже натиск върху режима в Сирия, за да позволи да бъде доставена хуманитарна помощ на жертвите на смъртоносните земетресения, които вчера разлюляха страната, предаде Ройтерс.

Сирийски и руски войници оглеждат разрушенията в Алепо

Снимка: БТА

На пресконференция с арменския външен министър Арарат Мирзоян, Бербок каза, че всички международната сцена, включително и Русия, трябва да приложат натиск върху режима в Сирия, за да се осигури, че хуманитарната помощ ще бъде доставена на жертвите на трусовете, предаде БТА.

"Важното е, че сега оръжията са оставени настрана, и че всички усилия в региона са съсредоточени върху хуманитарната помощ, възстановяването на жертвите и тяхното предпазване", каза Бербок, като добави, че всяка минута е важна.

Неправителствени организации изпращат помощ в Сирия, с която Германия няма официално установени отношения.

В Сирия организацията "Белите каски", финансирана от Великобритания, е мобилизирала силите си за спасителните дейности там, поясни британският външен министър Джеймс Клевърли. От организацията казаха, че са мобилизирали вече 3000 доброволци в Северна Сирия.