Председателят на Сдружението на българите "Шемето" в Струга е бил нападнат днес преди обед от неизвестни лица на публично място в града. Те започнали да го обиждат и му нанесли удари в корема.

Бекир Кадриески разказа пред NOVA, че е бил съборен на земята и ритан. Получил е удари с ръце като по време на побоя е бил обиждан на етническа основа с думите "мръсен българин".

В момента е в болницата в Струга със затруднения с дишането и болки в корема.

Съпредседателят на организацията Живко Чакракчиев разказа пред БНР, че Кадриески е бил нападнат в гръб.

"Бил е държан от всички останали и само един го е налагал с бокс по цялото тяло. Не му е добре и в момента е на системи в болницата. Той няма паспорт господин Кадриевски, български, има само македонски паспорт, но той е със самоопределението, че е българин", каза Чакракчиев.

То е изненадан от нападението. Неговото предположение е, че това се е случило заради това, че той е председател на Сдружението на българите "Шемето".

Посолството на страната ни в Скопие и Генералното консулство в Битоля следят случая, посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов е в контакт с него, а на място е консулът на страната ни в Битоля. Полицията в Струга е взела показания от Кадриески, за да се уточнят фактите по случая, както и дали става дума за престъпление от омраза.

Това е поредно нападение на човек с българско самосъзнание в югозападната ни съседка. На 19 януари секретарят на сдружение "Цар Борис Трети" Християн Пендиков стана жертва на побой в Охрид. Ден след това беше транспортиран с правителствения самолет "Фалкон" за лечение в България. По случая се води съдебно дело като подсъдимт за побоя е Илия Спасески. По време на последното съдебно заседание Спасески с гордост обяви, че "разбира обвинението, но не се чувства виновен". При побоя случаен минувач извикал да спрат, а обвиняемият Спасески отговорил: "Не си заслужава за българин да викаш полиция", и заедно с още един нападател продължили да налагат Пендиков. Следващото заседание по делото е насрочено за 12 юли.