В желание да удовлетвори Турция, ядосана от неотдавнашното признаване на арменския геноцид от американския Конгрес, правителството на Доналд Тръмп увери днес, че продължава да отказва да използва думата "геноцид", отхвърляна от Анкара, за определяне на това масовото избиване, предаде АФП, цитирана от БТА.

Позицията на правителството не се е променила, заяви говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас.

Нашите позиции по въпроса са в съответствие с тези, изразени в последното съобщение на президента, публикувано през април, добави говорителката.

През пролетта по време на възпоменание на масовото избиване на арменци през 1915 г. Доналд Тръмп нарече клането "едно от най-големите масови зверства на ХХ век", но се въздържа да използва термина "геноцид".

Миналата седмица след гласуване в Сената, последвало гласуване в Камарата на представителите през октомври, американският Конгрес официално прие резолюция, признаваща арменския геноцид.

Анкара изрази гнева си като повика американския посланик и като заяви, че този вот "застрашава бъдещето на отношенията" между двете страни.

Арменският геноцид е признат от около 30 страни по света и от общността на учените по история. Предполага се, че между 1,2 и 1,5 милиона арменци са били убити по времето на Първата световна война от войските на Османската империя, която тогава е съюзник на Германия и Австро-Унгария, отбелязва Франс прес.

Турция твърди, че става дума за гражданска война, в която са загинали между 300 000 и 500 000 арменци и още толкова турци, и категорично отхвърля тезата за геноцид.