Нидерландският премиер Марк Рюте обяви официално, че правителството му подава оставка, след като коалиционните партньори в него не успяха да постигнат съгласие за затягане на имиграционната политика, предаде Ройтерс.

"За голямо съжаление, такива са политическите реалности", каза Рюте пред репортери и добави, че следващата стъпка ще бъде да се свикат нови избори.

Правителството беше съставено преди година и половина, но партиите от известно време са диаметрално противоположни по миграционната политика. Сега ще има нови избори, вероятно през есента.

"Четирите партии стигнаха до извода, че не могат да постигнат разбирателство по въпроса за миграцията. Затова решиха да сложат край на това правителство", заяви говорителят на по-малкият партньор в управляващата коалиция партия "Християнски съюз" Тим Койстен.

Консервативна Народна партия за свобода и демокрация (VVD) на Рюте се опитваше да ограничи потока от търсещи убежище, но по-младите коалиционни партньори D66 и Християнският съюз отказаха да подкрепят предложенията.

Напрежението достигна своя връх тази седмица, след като Рюте потърси подкрепа за предложението си за ограничаване на влизането на деца на военни бежанци, които вече са в Нидерландия. Освен това нидерландският премиер предложи мерки, които биха принудили разделени семейства да чакат поне две години, преди да могат да се съберат. Това последно предложение накара малкия Християнски съюз да реши да напусне правителствената коалиция, което предизвика криза.

Нидерландия вече има една от най-строгите имиграционни политики в Европа, но под натиска на десните партии Рюте от месеци се опитваше да търси начини за допълнително намаляване на притока на търсещи убежище. Молбите за убежище в страната скочиха с една трета миналата година до над 46 000, а правителството прогнозира, че те могат да се увеличат до над 70 000 тази година, надхвърляйки предишния връх от 2015 г.

Миналата година стотици бежанци бяха принудени да спят на открито, без никакъв или с ограничен достъп до питейна вода, санитарни помещения или здравни грижи.

След като хуманитарната организация "Лекари без граници" за първи път в историята на страната изпрати екип, който да помогне с медицинските нужди на имигрантите, Рюте заяви, че се чувства "засрамен". Той обеща да подобри условията в обектите, главно чрез намаляване на броя на бежанците, които пристигат в Нидерландия. Но той не успя да спечели подкрепата на коалиционните партньори, които смятаха, че политиката му отива твърде далеч.

56-годишният Рюте е най-дълго управлявалият министър-председател на страната и е на поста от 2010 г. Сегашното правителство, което встъпи в длъжност през януари 2022 г., е неговата четвърта коалиция.