Правителството на американския президент Джо Байдън използва свои извънредни правомощия, за да разреши продажбата на около 14 хиляди танкови снаряда на Израел без одобрението на Конгреса, заяви днес Пентагонът, цитиран от Ройтерс и БТА.

Държавният департамент информира вчера Конгреса, че е дадено извънредно разрешение, базирано на закона за контрол върху износа на оръжия, за продажбата на 13 981 танкови снаряда на стойност 106,5 милиона долара, които следва незабавно да бъдат доставени на Израел, се казва в изявление на Пентагона.

Агенция Ройтерс съобщи вчера, че правителството на Байдън е поискало от американския Конгрес одобрение за продажбата на общо 45 хиляди танкови снаряда на стойност над 500 милиона долара.

"Държавният секретар (Антъни Блинкън) определи и детайлно основа пред Конгреса, че е необходимо тези снаряди незабавно да бъдат продадени на израелското правителство (. . .), като бъде пропуснато разглеждането в Конгреса, което по принцип се изисква от законодателството за контрол върху износа на оръжия", се казва в изявление на Държавния департамент, цитирано от Франс прес.

Междувременно израелската армия обяви, че петима нейни войници са загинали. 

Четирима от тях са били убити при сражения в южната част на ивицата Газа, а петият е починал от раните си, получени при сражение на 7 октомври, се казва в изявление на израелската армия в социалната платформа "Екс".