Двама души пострадаха днес при пожар, предизвикан от експлозия, в най-голямата петролна рафинерия в Румъния - "Петромидия", която се намира в град Нъводари, окръг Констанца, съобщава Аджерпрес.

Служител на Инспектората за извънредни ситуации е получил травма на крака и ще бъде откаран в болница, а пожарникар от "Петромидия" е получил болки в краката, но е отказал да бъде транспортиран в лечебно заведение, съобщиха от Департамента за извънредни ситуации.

Първоначалната информация сочи, че пожарът е избухнал в инсталация за хидрокрекинг, съобщи говорителка на Инспектората за извънредни ситуации в област Добруджа.

Огънят вече е локализиран и димните емисии са спрени, но в инсталация за преработка на петрол все още има локален пожар, съобщиха от агенцията за околна среда в Констанца. Тъй като съществува риск от ново разгаряне на огъня, техническият персонал на обекта работи по изпразване на инсталациите и охлаждане, информира Инспекторатът за извънредни ситуации.

"Петромидия" е най-голямата рафинерия в Румъния и една от най-модерните в района на Черно и Средиземно море, отбелязва Аджерпрес. Рафинерията се управлява от компанията "Ромпетрол Рафинаре", която е член на международната петролна компания "КейЕмДжи Интернешънъл" (KMG International), собственост на казахстанската "КазМунайГаз".

Това е вторият пожар в рафинерията през последните две години. На 2 юли 2021 г. в "Петромидия" избухна експлозия, последвана от пожар, в резултат на което загинаха трима души.