Пожар избухна във Версайския дворец в Париж, който наложи евакуация на хора от мястото, съобщи Ройтерс.

Ситуацията е овладяна, се казва в официално изявление. "Пожарникарите дойдоха. Няма повече дим, няма повече пламъци и няма щети по колекцията", добави говорителят на музея, който е световна туристическа дестинация.

По-късно от пресслужбата на двореца уточниха, че не е имало огън, а само дим, тръгнал от гореща зона в дървената част на покрива. Там са се извършвали ремонтни дейности.

Пожарникарите са овладели ситуацията. Няма пострадали или щети по сградата и колекциите културно наследство. Води се разследване, предава БТА.

Инцидентът е възникнал около 15:12 следобед, близо до Мраморния двор, част от оригиналната постройка от 1623 г., изградена по нареждане на Луи XIII. Около тази сграда по-късно синът му Луи XIV строи Версай такъв, какъвто днес го познаваме.

Наложила се е евакуацията на посетителите от един от най-натоварените туристически обекти във Франция, но пожарът е овладян, се посочва в официално изявление от двореца, който е музей.

Веднага след бързото овладяване на кризисната ситуация, от двореца уточниха, че той отново е отворен за посетители, както и граданите му. Версай е отворил врати отново в 16:30 ч.

През последната година поне десетина пъти дворецът Версай беше затварян извънредно заради заплаха за бомба. 

Дворецът, построен през 17-и век за краля Слънце - Луи XIV, е бил главната кралска резиденция до избухването на Френската революция и свалянето на монархията през 1789 г. Ежегодно Версай е посещаван от 7-8 милиона туристи, а по време на Олимпиадата в Париж ще стане и терен за конните състезания.

За втори път пък пламъците атакуват френски световноизвестен паметник на културата. През 2019 г. пожар погълна покрива на катедралата Нотр Дам в Париж. Пламъците обхванаха кулата и почти събориха главните камбанарии. По целия свят телевизионните зрители гледаха с ужас как средновековната сграда гори и как французите плачат по един от символите на парижката столица. Реставрацията и ремонтът трябва да приключат през тази година.