Снимка на основателя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин в палатка се появи в руските канали в Telegram. Посочва се, че обаче метаданните на оригинала показват дата на заснемане 12 юни. Тоест още преди метежа.

В същото време обаче украинските канали в приложението съобщават, че на снимката Пригожин е в лагера ЧВК "Вагнер" на територията на Беларус.

Ден преди това бе съобщено за разоръжаването на частната военна компания.

Междувременно "вагнеровци" вече са започнали да обучават беларуски военни, съобщават от Министерството на отбраната в Минск. Телевизионният канал на ведомството публикува репортаж от полигона край Осиповичи, където се обучават териториалните сили за отбрана. Показани са и кадри от палатковия лагер, в който живеят военните.

Преди това в социалните мрежи беше публикуван видеоклип с конвой от "вагнеровци", които пътуват вероятно към Беларус от своите "тилови лагери".

В същото време не е ясно колко от тях са се придвижили до Беларус в действителност и какво ще правят там. Като се има предвид фактът, че президентът Александър Лукашенко заяви, че няма да им плаща нищо.

Също така редица канали съобщават, че някои от "вагнеровците" са заминали за Африка на ротация.

В публикувано късно снощи интервю за в. "Комерсант" руският президент Владимир Путин заяви, че по време на среща с ЧВК "Вагнер" на 29 юни е предложил на командирите на компанията "няколко варианта за работа", включително под ръководството на прекия им командир с повиквателна "Седой".

"От една страна, на срещата с тях дадох оценка на това, което са направили на бойното поле, а от друга - на това, което са направили по време на събитията от 24 юни. От трета страна, им показах възможните варианти за по-нататъшната им служба, включително и за бойно приложение. Това е всичко", каза руският президент.

Той обясни, че "всички биха могли да се съберат на едно място и да продължат да служат" и "нищо нямаше да се промени за тях". "Те щяха да бъдат ръководени от същия човек, който през цялото това време е бил техен истински командир", каза Путин.

"Много хора кимнаха, когато казах това. А Пригожин, който седеше отпред и не видя това, каза: "Не, момчетата не са съгласни с това решение", казва руският президент.

На въпроса дали ЧВК "Вагнер" ще бъде запазена "като бойна единица" руският президент отговори, че ЧВК "Вагнер" не съществува, тъй като в Русия няма закон за частните военни организации. "Ние нямаме закон за частните военни организации! Тя просто не съществува! Има група, но юридически тя не съществува! Това е отделен въпрос, свързан с реалната легализация. Но това е въпрос, който трябва да се обсъди в Държавната дума, в правителството. Не е лесен въпрос", добави Путин.