Влиятелни евроскептици и проевропейски критици от Консервативната партия на Тереза Мей се обединиха в призив към британския премиер за подкрепа на "План С" за Брекзит, включващ удължаване на преходния период след Брекзит, докато се водят преговори за ново споразумение за свободна търговия с Европейския съюз, предаде ДПА.

План С включва ревизирана версия на клаузата за предпазния механизъм, целящ да гарантира, че ирландската граница ще остане отворена и след Брекзит. ЕС обаче вече настоя, че няма да предоговаря споразумението за Брекзит, което постигна с Мей миналата година.

Така нареченият План С е подкрепян също и от северноирландската Демократична юнионистка партия, чиито 10 депутати подкрепят правителството на малцинството на Мей от юни 2017 г.

По-късно днес Мей ще се опита да убеди депутатите в Камарата на общините да подкрепят нейния план "Б" за Брекзит, но се очаква тя да срещне силна опозиция от тяхна страна. Според медиите днес Тереза Мей ще обещае на парламента, че ще поиска от Брюксел да промени клаузата за предпазния механизъм.

Депутатите ще гласуват днес няколко юридически необвързващи поправки на плана на Мей за Брекзит, които тя предложи след вота от 15 януари, когато огромно мнозинство парламентаристи отхвърлиха нейната сделка за Брекзит. Десетки евроскептици от Консервативната партия, парламентаристи от Демократичната юнионистка партия и много проевропейски консерватори гласуваха тогава срещу сделката. Повечето от тези депутати са против предпазния механизъм, който може да постави Северна Ирландия за неопределен период под разпоредби, различни от останалата част на Обединеното кралство.

Според консервативния депутат Ники Морган предложението за План С за Брекзит "включва преработена форма на предпазния механизъм, представена като олекотена версия на споразумение за свободна търговия и включва ангажименти от всички страни, че няма да има твърда граница на остров Ирландия".

Днес източник от британската Лейбъристка партия каза, че тя ще подкрепи план за Брекзит, който може да отсрочи датата за излизане на Великобритания от ЕС - 29 март. Лейбъристите обаче ще подкрепят предложена от лейбъристката депутатка Ивет Купър поправка, която дава на Мей срок до 26 февруари да договори такава сделка за Брекзит, която да удовлетвори парламента. Ако тя не може да го направи дотогава, парламентът може да я принуди да поиска отсрочване на датата за излизане от ЕС. Зад предложението на Купър застават 103 парламентаристи, сред които и от Консервативната партия на Мей.

Председателят на Камарата на общините на британския парламент Джон Бъркоу заяви, че тази вечер депутатите ще имат възможността да гласуват по 7 предложени промени на споразумението на Тереза Мей за Брекзит, предаде Ройтерс.

До последния момент депутатите имаха възможност да предлагат промени. Бяха предложени общо 14 промени, но председателят на Камарата трябваше да реши кои да остави за дебатиране и гласуване в парламента.

Сред оставените 7 предложения е това на лейбъристката депутатка Ивет Купър. То е подписано от 139 депутати, включително от Консервативната партия на Мей. Предложението, известно като Поправка Би /латиница/, дава на Мей срок до 26 февруари да договори с Брюксел такова споразумение за Брекзит, което да бъде подкрепено от британския парламент. Ако това не се случи, то на парламентът ще бъде дадено право да поиска от ЕС отлагане на срока за Брекзит, за да се предотврати вариантът излизане от ЕС без сделка. Предложението на Купър предвижда удължаване с 9 месеца на крайния срок за излизане на Великобритания от ЕС, тоест от 29 март, както е планирано сега, на 31 декември.

Сред 7-те предложения, по които ще гласуват депутатите днес, е и това на влиятелния консерватор Греъм Брейди. То призовава за замяна на предпазната клауза с "алтернативни мерки", за да се избегне твърдата граница на остров Ирландия. Предложението на Брейди, известно като Поправка Ен, е подписано от 71 депутати. В него се казва, че парламентът ще подкрепи сделката на Мей за Брекзит, ако предпазната клауза бъде заменена с "алтернативни мерки и разпоредби". Вчера Мей призова депутатите от Консервативната партия да подкрепят именно Поправка Ен.