Действащият полски президент Анджей Дуда, който се бори за втори мандат, печели втория тур на президентските избори с минимална преднина, която попада в границите на статистическата грешка. Това сочат екзитпол проучвания, оповестени след приключването на изборния ден и цитирани от световните агенции.

Според социолозите Дуда, подкрепян от управляващата консервативна партия "Право и справедливост", е набрал преднина с 50,4 процента от гласовете. Съперникът му, кметът на Варшава Рафал Тшасковски от центристката опозиционна партия "Гражданска платформа", по предварителни данни е получил 49,6 процента.

Избирателната активност се очаква да достигне 68,9 процента, допълва Ипсос.

Официалните резултати трябва да бъдат оповестени от Държавната избирателна комисия до 48 часа.

Екзитполът има маржин на статистическа грешка от 2 процентни пункта за всеки кандидат, уточнява Ройтерс.

Предварителните данни от изборите се очакват утре.

Действащият полски държавен глава Анджей Дуда заяви днес, че се радва на победата си на втория тур на президентските избори, предаде ТАСС.

 

"Радвам се на победата си", заяви той след приключването на изборния ден. Дуда обаче призна, че резултатите са предварителни

"Да спечелиш избори при близо 70 процента избирателна активност е небивало събитие", добави той, като благодари на сънародниците си за активната гражданска позиция.

Тшасковски изрази увереност, че окончателните резултати от изборите ще бъдат в негова полза. "Абсолютно съм убеден, че ще победим, трябва само да се преброят гласовете", заяви той след края на гласуването.