Представители на британското аристократично семейство Тервелян, чиито предци през 19-и век са били робовладелци, се извиниха на народа на карибския остров Гренада и изплатиха репарации, предаде ДПА. Аристократичният род е разполагал с повече от 1000 роби и шест захарни плантации.

Лора Тервелян, която е кореспондентка на Би Би Си в Ню Йорк, написа в "Туитър": "Семейство Тервелян се извинява на народа на Гренада за ролята на нашите предци в поробването на острова и се ангажира да изплати репарации".

Семейството възнамерява да дари 100 000 паунда за създаването на обществен фонд за икономическо развитие на острова.

Лора Тервелян каза, че този месец седем членове на семейството ѝ ще посетят Гренада, за да поднесат публично извиненията си.

По-рано журналистката е посетила острова за заснемането на документален филм. Тя разказа пред Би Би Си, че преживяването е било "наистина ужасяващо" и че е изпитвала срам, когато е гледала плантациите и инструментите за мъчения, използвани срещу робите.

"Човек не може да поправи миналото, но поне може да признае болката", каза Лора Тервелян.

Тя допълни, че през 1834 г. предците ѝ са получили около 34 000 лири за загубата на своята "собственост" в Гренада, което в днешни пари е равностойно на около три милиона лири.

Потомката на аристократичния род призна, че даването на 100 000 лири почти 200 години по-късно може да изглежда "неадекватно", но добави: "Надявам се, че даваме пример, като се извиняваме за стореното от нашите предци".