След сблъсъците в Шарлотсвил, където избухнаха безредици между белите националисти и техни противници, при които загина жена.

Последваха масови протести срещу идеята за превъзходство на бялата раса, като в Дърам, Северна Каролина, бе съборен паметник на известен боец на Конфедерацията.

Противници на паметниците на Конфедерацията твърдят, че те напомнят за най-мрачните епизоди от американската история, когато робството и расизмът са били законни.

"Днес разрушаваме паметник на Стоунуол Джаксън, а утре? На Джордж Уошингтън и Томас Джеферсън? Трябва да си зададете въпроса, докъде може да ни доведе всичко това", заяви Тръмп пред журналистите и добави : "Вие променяте историята и културата."

Томас Джонатан Джаксън, известен като "Стоунуол" (Каменната стена) Джаксън е знаменит генерал от Гражданската война.
Томас Джеферсън и Джордж Уошингтън са заемали поста президент на САЩ.

Тръмп предположи, че рано или късно паметниците на Джеферсън и Уошингтън могат да пострадат по същата причина: и двамата "бащи-основатели" са били робовладелци, при това крупни робовладелци.

Махнаха още два паметника

Общински работници премахнаха тази нощ паметници на военачалници на Конфедерацията в Балтимор.

Статуите на ген. Робърт Лий - командир на защитаващата робството Конфедерална армия по време на гражданската война в САЩ през 1860-те години, и на ген. Томас Джексън - "каменния" генерал от силите на Конфедерацията, бяха изкарани от един от градските паркове.

Решението за това бе взето в понеделник от общинският съвет, който одобри отстраняването на 4 статуи, писа местният вестник "Балтимор сън", цитиран от Ройтерс и БТА.

"След актовете на вътрешен тероризъм, извършени в Шарлотсвил, щата Вирджиния, от националистически групи, привърженици на идеята за превъзходството на бялата раса, властите в градовете трябва да действат решително и незабавно за отстраняването на тези паметници", заяви балтиморският общински съветник Брандън Скот, цитиран от вестника.

Войната

Да припомним: гражданската война в САЩ между Севера  и Юга от 1861 до 1865 година е най-кръвопролитният конфликт на територията на САЩ. В него, по различни преценки, загиват  между 600 и 850 хиляди души, а разломът, причинен от конфликта в американското общество, очевидно  не е преодолян и до днес.

Войната завършва с поражението на Конфедерацията и формална отмяна на робовладелството, но реално дискриминативни закони действат век след това - до 60-те години на 20 век.