Товарният кораб "Раптър" (MV Raptor), който в неделя потъна югозападно от гръцкия остров Лесбос в Егейско море, е бил в "черния списък" на международните контролни служби (Paris MOU & Black Sea MOU), съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от БТА.

При потъването на плавателния съд в условията на силно вълнение и бурни ветрове загина един от членовете на екипажа, а един беше спасен с хеликоптер. 12 от моряците обаче все още са в неизвестност.

Според информации на журналиста Янис Сулиотис, цитирани от телевизията, преди 24 месеца е било установено, че документите за екипажа не са били заверени, а същевременно е имало и нередни вписвания в дневника за горивото (Oil Record Book). Последното се смята за признак за възможно извършване на недекларирани курсове, т.е. за участие в контрабанда.

Разследващият журналист е казал още, че подозренията на властите се засилват и от обстоятелството, че спасеният моряк е съобщил в показанията си, че крайната дестинация на плавателния съд е била Украйна, а Истанбул е бил само спирка за презареждане. Според първоначалните информации корабът е превозвал сол от Египет за Истанбул.

Друго подозрително обстоятелство е, че екипажът не е поискал помощ още в събота, когато е било установено навлизане на вода, а чак малко преди потъването му.

На същата компания принадлежеше и корабът "Манаса Роуз" (Manassa Rose), който потъна през януари 2022 в залива на Кисамос на остров Крит. Тогава властите образуваха преписка срещу членове на екипажа за умишлено предизвикване на корабокрушение и за незаконно пренасяне на тютюневи изделия, припомня телевизията.

Екипажът на плаващия под флага на Коморските острови "Раптър" се е състоял от сирийци, индийци и египтяни, съобщи снощи ДПА, като се позова на гръцкото държавно радио.