Журналисти се събраха днес пред дома на беларуската писателка Светлана Алексиевич, носителка на Нобелова награда за литуратура и член на опозицонния Координационен съвет, след като онлайн издание съобщи, че неизвестни лица се опитват да влязат вътре, предаде ТАСС.

Пред журналистите Алексиевич заяви, че не желае да напуска страната и че Координационният съвет продължава да функционира.

"Първо похитиха страната, сега отвлекат най-добрите от нас. Но вместо да разкъсат редиците ни, ще дойдат стотици други. Не Координационният съвет се разбунтува. Страната се разбунтува. Искам да повторя това, което винаги съм казвала. Не подготвяхме преврат. Искахме да предотвратим разцепление в нашата страна. Искахме диалогът да започне в обществото. Лукашенко казва, че няма да говори на улицата, а на улицата стотици хиляди хора излизат всяка неделя и всеки ден. Това не е улица. Те са хората ", написа Алексиевич на страницата на сайта на беларуския ПЕН център.

Светлана Алексиевич е последната от седемте членове на Президиума на Координационния съвет, която е на свобода.

Извършено е и претърсване на другия опозиционен лидер Мария Колесникова, която бе арестувана преди ден.

Сутринта в Минск друг член на президиума на координационния съвет на опозицията, адвокат Максим Знак, беше задържан по наказателно дело за призиви за действия, които застрашават националната сигурност на Беларус.

Беларуският опозиционен активист Знак е бил отведен от офиса си от цивилни, които били с маски, предаде Ройтерс, цитирайки Интерфакс. Знак отишъл в офиса си за участие във видеоконференция, но не можал да се включи, а само успял да изпрати думата "маски", съобщи пресслужбата на опозиционната му група в канала си в Телеграм. Там бе публикувана и снимка, която показва как адвокатът е отведен от маскирани хора в цивилни дрехи, предаде Франс прес.

Координационният съвет на беларуската опозиция съобщи, че членът на нейното ръководство Максим Знак е задържан по наказателно дело за призоваване към действия, заплашващи националната сигурност на Беларус. Пресслужбата на съвета се позовава на информация, получена от адвоката на опозиционера Дмитрий Лаевски.

"Знак беше призован по делото като свидетел. Засега не е ясно какъв е правният му статут", каза неговият адвокат.

Знак беше един от последните двама членове на Координационния съвет на беларуската опозиция, които още бяха на свобода и се намираха в Беларус.

Вчера опозиционната лидерка Мария Колесникова скъса паспорта си, за да не бъде принудена да мине границата и да влезе в Украйна. Предният ден тя бе отвлечена от улицата в Минск от маскирани лица и откарана в неизвестна посока.

Адвокатът на Знак, цитиран от Спутник Беларус, заяви, че апартаментът на опозиционера е претърсван от държавния Следствен комитет, предаде Ройтерс.

Интерфакс, цитирана от Ройтерс, съобщи, че обиск се извършва и в щаба на хвърления в затвора опозиционен политик Виктор Бабарико, който беше кандидат за президент на Беларус.

Вратите на щаба на Бабарико са затворени, а наблизо са паркирани два автобуса с маскирани хора в цивилни дрехи, предаде ТАСС.

Светлана Тихановска с ново изявление

Беларуският президент Александър Лукашенко вече не е легитимен държавен глава в очите на гражданите и само нови президентски избори могат да спасят Беларус, заяви във Варшава опозиционната лидерка Светлана Тихановска, цитирана от ДПА.

Тя заяви, че беларуският народ "никога няма да забрави какво се случи на 9, 10 и 11 август, когато народът на Беларус излезе на улиците да защити вота си".

Тихановска се срещна с полския премиер Матеуш Моравецки във вила във Варшава. Той символично й връчи ключовете на вилата, която вече ще бъде новият "Беларуски дом" в полската столица.

"Пожелаваме на всички беларуси да намерят истинския си дом в Беларус. Тази борба обаче трябва да се води отнякъде. Всички, които искат да водят тази борба, ще имат подкрепата на ЕС и на Полша", каза Моравецки.

Всички съседи на Беларус, включително Русия, ще спечелят от демократичните промени в страната, заяви Тихановска, цитирана от ТАСС.

"Беларуският народ беше потискан 26 години. Сега той получи възможност за демократично развитие. От това могат да спечелят всички съседни страни, включително Русия", каза тя.

ЕС скоро ще представи план за икономическа подкрепа на беларуския народ, съобщи Моравецки.

Полша подкрепя оказването на реална помощ на Беларус на международната сцена и реална материална помощ за репресираните, добави той.

Протестите в Беларус трябва да останат мирни, каза Тихановска, цитирана от Ройтерс.

"Мисля, че е невъзможно да се бориш с насилието чрез насилие", каза тя в реч във Варшавския университет.