"Пентагонът и американската страна приветстват решението на България да предостави военно-техническа подкрепа на Украйна", заяви пред БНТ посланикът на САЩ в НАТО Джулиян Смит.

Тя обясни, че в НАТО активно се обсъжда въпросът за заместване на въоръжения, които страните-членки предоставят на Киев.

"Сътрудничеството в областта на отбраната между България и САЩ е много силно и мисля, че скорошното решение на Парламента за предоставяне на подкрепа на украинските въоръжени сили е ново развитие. Развитие, което беше приветствано и одобрено от Пентагона и цялата американска администрация. Нямаме търпение да продължим да работим с България като силен съюзник в НАТО", заяви Смит.

Отделните страни-членки сами решават какъв тип подкрепа да окажат на Украйна, напомни тя.

"Ние оценяваме факта, че съюзници търсят начини да подпомогнат украинските военни сили. Тези сили се сражават смело всеки ден, за да защитят украинската териториална цялост и суверенитет. Оценяваме особено усилията да подпомогнат Украйна с ПВО системи, но също с муниции и много други способности, от които украинците имат нужда. Ние приветстваме решението на България и нямаме търпение да работим с тях по изпълнението му", каза още посланикът на САЩ в НАТО.

Запитана доколко България би могла да се възползва от механизми в НАТО за заместване на предоставено въоръжение на Украйна, тя отвърна: "Това е въпрос, който обсъждаме и се опитваме да решим редовно в НАТО. Държавите се обединяват за съвместни покупки, за да адресират различен тип недостиг. Съюзниците ще се радват да седнат на масата и да говорят с България за всякакъв тип липси, които биха се отворили в националната ѝ отбрана".

България е ключов съюзник в критично важния Черноморски регион и по Източния фланг, укрепен след инвазията на Русия в Украйна, добави Джулиан Смит. "Изобщо не се съмнявам, че Източният фланг на НАТО е много по-сигурен след мерките, които Алиансът предприе в първите няколко седмици след 24-и февруари. Членки на Пакта придвижиха войски в източната част много бързо в първите няколко седмици. Мисля, че сега Източният фланг на НАТО е много по-сигурен, отколкото беше преди войната".

В следващите няколко дни външните министри в Алианса ще обсъдят как да продължи подкрепата за Украйна. "НАТО ще продължи да предоставя много важна несмъртоносна подкрепа. Генератори, гориво, зимни пособия, докато Русия се опитва да атакува и унищожи критичната инфраструктура в Украйна", каза Смит.

Точно в Букурещ преди 14 години НАТО обеща Украйна и Грузия да се присъединят към Алианса, когато станат готови.