С начина, по който е договорена преговорната рамка за Република Северна Македония, преговорите са отворени, а първата междуправителствена конференция поставя началото на целия процес. Когато скринингът приключи, следващата фаза изисква и следваща междуправителствена конференция, а нейното провеждане зависи от изпълнението на двустранното споразумение между България и Северна Македония.

Разбира се, суверенно решение на Северна Македония е да промени ли конституцията си. Най-вероятният сценарий, ако основният закон не бъде променен, ще бъде, че преговорният процес ще спре провеждането на междуправителствената конференция и следващите стъпки ще изчакат решаването на този въпрос. Не защото трета държава ще наложи вето, а защото решението на Северна Македония би означавало оттегляне от ангажимент, поет двустранно с България", казва в седмичното интервю за Радио Свободна Европа посланикът на ЕС в Република Северна Македония Дейвид Гиър.

Гиър отказа да коментира искането на опозицията в страната за провеждане на референдум, но препоръчва да бъде погледната "голямата картина" и стратегическият избор, който Северна Македония е направила преди много години.

"Това е суверенно решение. ЕС е доброволен проект, основан на реформи и демократични принципи. Възможно е да напуснете, дори ако сте член. Видяхме това с Обединеното кралство. Така че целият проект и целият подход не се основават на принуда, а на сътрудничество и доброволно желание да се присъедините и да бъдете част от този съюз, който се основава на фундаментални демократични принципи.... Вижте страните, които станаха членове.

Дейвид Гиър, ръководител на делегацията на Европейския съюз, Скопие, Република Северна Македония

Снимка: БТА

Испанците станаха ли по-малко испанци? Естонците, които са от по-малка страна, не станаха по-малко естонци. Малтийците, една още по-малка страна, не станаха по-малко малтийци. Явно няма причина тази държава да поставя под съмнение своята идентичност. Попитахте дали има гаранции, нека бъдем ясни, гаранции няма. Самият процес няма 100 процента гаранция. Самият процес се състои от поредица от моменти, в които трябва да се вземат единодушни решения. Така работи за всички държави и никоя преговорна рамка не гарантира, че няма да бъдат повдигнати и други въпроси, но ако те бъдат повдигнати, ЕС ще се справи с тях, както е правил в процеса на членството на други държави", каза Гиър.