Посланикът на България в Израел Румяна Бъчварова разказа как се развива ситуацията в Израел в ефира на "Светът и ние" по БНТ.

"Беше стресиращо преживяване вчера, но в крайна сметка очаквано, защото в една поредица от нагнетяване на напрежение на различни места в Израел се очакваше да има такова ескалиране", каза Бъчварова.

Сега всички усилия се полагат да се деескалира напрежението, за да се предприемат последващи само политически стъпки за успокояване на ситуацията. Доста светлини имаше и ако човек гледа без звук може да си помисли, че се празнува Нова година, но сирените, звуците, тътените от разбитите ракети създадоха голямо напрежение, заедно с появилите се на отделни места пожари. Драматична картина, дори и за хората които са свикнали на по-големи напрежения в този регион, допълни тя.

Посланик Бъчварова коментира и как се стигнало според нея до тази ескалация на напрежението в Газа.

"Връщайки се назад, виждаме една поредица от събития, всяко едно от тях само по себе си не толкова значимо, но самото натрупване от едни улични протести, които започнаха в Йерусалим, след това провокацията към полицията на храмовия хълм, което наложи безпрецедентно влизане на израелските сили за сигурност в това свято за арабите място, включването от Газа като знак на подкрепа чрез поредица от провокирани по-малки пожари, изпращане на балони с взривни вещества, до вчера, когато имаше изключително масивен обстрел", коментира Румяна Бъчварова.

Посланик Бъчварова, призова да се спазват всички мерки за сигурност, всеки един жител в района да стои близо до сигурните помещения или скривалищата.