Американският държавен секретар Майк Помпейо обвини Франция, Германия и Великобритания, че са избрали "да застанат на страната на аятоласите", след като трите страни отказаха да подкрепят американското искане за връщане на санкциите на ООН срещу Иран отпреди ядрената сделка от 2015 г., съобщи Асошиейтед прес.

В четвъртък Помпейо официално внесе в Съвета за сигурност на ООН искане за връщане на санкциите срещу Иран заради значителни ирански нарушения на споразумението. В съвместно комюнике обаче Франция, Германия и Великобритания заявиха, че "САЩ престанаха да бъдат страна по Съвместния всеобхватен план за действия (СВПД) след оттеглянето си от споразумението на 8 май 2018 г. Следователно ние не можем да подкрепим това действие, което е несъвместимо с настоящите усилия в подкрепа на СВПД". Франция и Великобритания са постоянни членки на Съвета за сигурност, а Германия в момента е избрана с двугодишен мандат в Съвета.

Помпейо отправи критика към европейците, като ги обвини, че в неофициални разговори са се съгласили с американските опасения, но са нямали куража да го обявят публично. "Вместо това те избраха да заемат страната на аятоласите. Техните действия поставят в опасност народите на Ирак, на Йемен, на Ливан, на Сирия, а всъщност и техните собствени граждани", заяви американският държавен секретар.

Русия поиска в петък да бъде свикано заседание на Съвета за сигурност за обсъждане на прилагането на ядрената сделка с Иран. Руският заместник-постоянен представител в ООН Дмитрий Полянски обаче по-късно каза, че САЩ са се противопоставили на провеждането на това заседание.

Според резолюцията на Съвета за сигурност, с която е приета ядрената сделка, с днешната нотификация започва да тече 30-дневен период, след който санкциите на ООН във вида им преди облекчаването им през 2015 г. ще бъдат върнати, освен ако не бъде приета нова резолюция, която изрично да продължи тяхната отмяна. САЩ обаче ще използват правото си на вето спрямо всяка резолюция, която предвижда продължаване на облекчаването на санкциите.

Поради правния дебат около позицията на САЩ е възможно искането просто да бъде игнорирано от останалите членове на СА на ООН, което ще постави под въпрос способността на Съвета за сигурност да налага собствените си правно обвързващи решения, коментира Асошиейтед прес.

На американското искане за връщане на санкциите срещу Иран вече се противопоставиха и Русия и Китай. Руският представител Дмитрий Полянски заяви, че "изглежда съществуват две планети. Една въображаема, на която цари законът на джунглата и САЩ правят, каквото си поискат, без да се церемонят с никого, нарушават и напускат споразумения, но въпреки това се възползват от тях, и една друга планета, на която живее останалият свят и където властват международното право и дипломацията".

В комюнике на китайското външно министерство се казва, че в американското искане "няма правна основа и здрав разум", съобщи ДПА.

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че "САЩ нямат право да се възползват от механизма за възстановяване на санкциите срещу Иран, защото страната се отказа от Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма", предаде ТАСС.

Подкрепа за САЩ изрази израелският премиер Бенямин Нетаняху, съобщи ТАСС. Той заяви, че ядрената сделка с Иран не е препречила пътя на Иран към създаването на атомна бомба, а го е проправила. Според Нетаняху "отговорните страни трябва да подкрепят Съединените щати в търсенето на истинско решение, което да предотврати създаването на ядрено оръжие от Иран."