Премиерът на Полша Доналд Туск обяви, че днес започва работа специална комисия, натоварена с разследването на руското и беларуското влияние в страната, съобщи Асошиейтед прес.

На пресконференция във Варшава Туск и други политици описаха комисията като надпартиен орган от експерти, чиято цел е да защитава националната сигурност. Дейността ѝ започва на фона на притеснения за сигурността в региона, докато Русия води война в Украйна вече трета година, пише БТА.

Туск нареди миналия месец да бъде сформирана комисия за разследване на руското и беларуското влияние в страната след 2004 г.

Той и други полски политици заявиха, че полската държава се сблъсква със засилващи се хибридни атаки от Русия и съседа ѝ и съюзник Беларус, включващи предполагаеми случаи на саботаж, кибератаки и засилващ се натиск по полско-беларуската граница.

Броят на опитите за пресичане на границата от Беларус в членуващата в Европейския съюз Полша се е увеличил през последните месеци до близо 400 на ден, казват полски служители. Освен това полската гранична охрана описва все по-агресивното поведение на някои мигранти от беларуската страна на границата, които в някои случаи ги нападат с камъни.

Томаш Шемоняк, вътрешен министър и ръководител на тайните служби, каза, че "няма съмнения", че ситуацията на границата е дело на Русия и Беларус.

Комисията от 12 членове ще бъде водена от ръководителя на военното контраразузнаване ген. Ярослав Стружик. Туск отбеляза, че генералът е работил като дипломат и е служил в миналото като военен командир и заместник-ръководител на разузнаването на НАТО.