Консервативното правителство на Полша значително затегна реториката си в противопоставянето си с Брюксел по отношение на върховенството на закона, заплашвайки да насочи "всичките си оръдия" срещу Европейската комисия и ако се наложи, да създаде коалиция, която да свали нейния председател, пише в. "Гардиън".

Ако изпълнителната власт на ЕС "се опита да ни притисне до стената, няма да имаме друг избор, освен да извадим всички оръжия от нашия арсенал" и да отговорим "око за око", заяви генералният секретар на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Кшищоф Соболевски. Той заяви пред полското държавно радио, че ако Комисията не отпусне 35 млрд. евро за ликвидиране на последствията от пандемията, Варшава ще предприеме правни действия срещу Брюксел, ще наложи вето на инициативи на ЕС и ще събере алианс за отстраняване на Урсула фон дер Лайен.

Заплахата дойде, след като Ярослав Качински, който подаде оставка като вицепремиер през юни, но остава председател на PiS и фактически лидер на Полша, заяви в интервю за списание Sieci: "Показахме максимална добронамереност, но отстъпките ни не доведоха до нищо", каза Качински, настоявайки, че Полша е спазила своята част от споразумението за отмяна на някои от спорните съдебни реформи в замяна на средства от ЕС.

Варшава от месеци е въвлечена във все по-неприятния спор с Комисията относно отпускането на средствата за възстановяване, като Брюксел изисква от Полша да изпълни редица "основни етапи" в областта на върховенството на закона, преди да бъдат отблокирани безвъзмездните средства и заемите.