Полша сключи днес сделка на стойност 4,6 милиарда долара със САЩ за закупуването на 32 изтребителя F-35 на американската компания "Локхийд Мартин".

Европейската страна иска да подсили противовъздушната си отбрана на източния фланг на НАТО във време на увеличена руска военна активност, предаде Асошиейтед прес. Това ще бъде десетата членка на НАТО, която ще разполага с подобни изтребители, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Модерните летателни машини ще заменят част от съветските МиГ-29, които полските военновъздушни сили все още използват.

Опозиционни политици критикуват сделката и казват, че цената прекалено висока. Според тях тези средства са можели да бъдат използвани за модернизирането на полските ВВС по други начини.

На церемонията за подписването на договора присъстваха полският президент Анджей Дуда и посланикът на САЩ в Полша Джорджет Мосбакър. Тя се състоя в академията на полските ВВС в град Демблин.

Както съобщи полското министерство на отбраната цената за един самолет е 87 милиона долара, предаде ТАСС. Споразумението за покупката предвижда също обучение на пилоти, доставка на симулатори и логистична поддръжка.

Обучението на пилотите ще започне на тези машини на територията на САЩ през 2024 г. Първите изтребители ще бъдат доставени в Полша през 2026 г., допълва ТАСС. Очаква се доставката на самолетите да приключи през 2030 г.