Полша възнамерява да отвори полева болница на националния стадион във Варшава на фона на нарастване на случаите на коронавирус и претоварване на здравната система, съобщиха днес полските власти, цитирани от Ройтерс.

Страната отбеляза нови рекорди на дневния прираст на болните и починалите през последните седмици, а лекари съобщиха за недостиг на медицински персонал, болнични легла и оборудване, допълва БТА.

Още снимки вижте тук >>>

"Министър-председателят разпореди вчера изграждането на полева болница, която ще бъде разположена на националния стадион", заяви пред радио "Зет" началникът на канцеларията на премиера Михал Дворчик, който е отговорен за реализирането на проекта.

Болницата, която ще се намира в залите за конференции на стадиона, ще разполага в болнични легла за 500 пациенти с COVID-19, с възможност броят на леглата да бъде увеличен на хиляда. Първите болнични легла вероятно ще бъдат готови да посрещнат пациенти още тази седмица.

Дворчик каза, че други райони също работят за откриване на полеви болници.

Снимка: БТА/AP

Той добави, че правителството няма планове да затваря гробищните паркове и да налага забрана хората да пътуват в страната на и около 1 ноември, когато милиони поляци посещават гробове на роднини на Деня на вси светии.

По-рано през седмицата полските власти призоваха хората да си стоят у дома и разпоредиха затваряне на фитнес залите и басейните, намаляване на работното време на ресторантите и преминаване на университетите и гимназиите към дистанционно обучение.

Снимка: БТА/AP