Полша иска американско ядрено оръжие на нейна територия. В интервю за вестник Gazeta Polska президентът Анджей Дуда каза, че вече е говорил със Съединените щати за споделяне на ядрени оръжия. Bloomberg нарече това изявление провокативно, то идва на фона когато западните нации се изправят срещу Русия заради войната в Украйна. 

"Проблемът, на първо място, е, че нямаме ядрени оръжия", каза Дуда пред "Gazeta Polska". "Винаги има потенциална възможност за участие в ядрено споделяне". Под "ядреното споделяне" се разбира, че това може да включва всичко - от предлагане на ескортни или разузнавателни самолети за ядрена мисия или предлагане на самолети с двоен капацитет, налични за ядрени роли, до реално разполагане на ядрени оръжия на съюзник. 

"Говорихме с американските лидери дали САЩ обмислят подобна възможност. Темата е отворена", каза в интервюто още Дуда. Той добави, че няма индикации, че в близко бъдеще Полша ще се сдобие с ядрени оръжия. Полският държавен глава не уточни с кого точно е разговарял от правителството на САЩ. Приемането на ядрени оръжия би се противопоставило на предупрежденията на президента Владимир Путин, че Русия ще отговори на всяко разширяване на военния капацитет на алианса в бившия му заден двор. Интервюто с Дуда е публикувано в полския вестник в сряда.

Искането на Полша за ядрено оръжие на територията й последва, след като съседна Беларус направи промени в Конституцията си и разреши на Русия да разположи ядрени оръжия на беларуска територия.

САЩ и НАТО публично заявиха, че нямат план за разполагане на ядрени оръжия в страни, които се присъединиха към алианса след краха на комунизма преди повече от три десетилетия, пише Bloomberg. Служител на Белия дом каза, че не са знаели за повдигнатия въпрос и отправи допълнителни питания към правителството на Полша.

Администрацията на американския президент цели да избегне ескалацията на конфликта с Русия, като същевременно не предприема ходове, които биха накарали Кремъл да задълбочи още конфликта.

Полша е най-големият член на НАТО от бившия Варшавски договор. Тя е един от най-гласните поддръжници на укрепването на източния фланг на алианса.

Съюзници като Германия, Белгия, Холандия, Италия и Турция приемат от САЩ ядрени оръжия на тяхна територия, сочат данни от Центъра за контрол и неразпространение на оръжията.

Споделянето на ядрени оръжия е част от политиката на НАТО за ядрено възпиране, която позволява на страни членки без такива оръжия да участват в планирането на използването им от НАТО.

Високопоставен дипломат във Варшава каза, че коментарите на Дуда потенциално биха могли да включват някоя от тези дейности. Дипломатът, който отказа да бъде назован, тъй като не е упълномощен да говори публично по въпроса, заяви, че разполагането на оръжията би било в интерес на сигурността на Полша, региона и цяла Европа.

През април Ярослав Качински, който е ръководител на управляващата партия "Право и справедливост", каза пред германския вестник "Велт ам Зонтаг", че страната му е "отворена" за приемане на американски ядрени оръжия.

През последните дни руският президент Владимир Путин се опита да посее страх с намеци, че по-нататъшната ескалация в Украйна може да включва оръжия, които не са били използвани във война от 1945 г. Досега американски и европейски служители казаха, че няма признаци за подобни приготовления и ядрените заплахи останаха чисто риторични.

"Великобритания ще разшири разполагането на система за противовъздушна отбрана в Полша", каза във вторник министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс по време на посещение в южния полски град Замошч. "Имам удоволствието да съобщя, че ще удължим текущото разполагане на нашата средна противовъздушна отбрана... за още един период, за да сме сигурни, че е безопасно за Полша да продължи логистичната подкрепа за Украйна", каза той по време на пресконференция. 

Бен Уолъс е подписал меморандум за разбирателство с колегата си Мариуш Блашчак, който включва тясна работа по оръжията за противовъздушна отбрана. "Това позволява на Обединеното кралство и Полша да си сътрудничат в разработването и производството на настоящи и бъдещи сложни оръжия, да укрепят допълнително отношенията, установени чрез Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (подписано през 2017 г.), и да задълбочат оперативната съвместимост на нашите въоръжени сили", се казва в изявлението. Двете страни се договориха да си сътрудничат за доставката на полските три фрегати Arrowhead-140. В изявлението се твърди още: "Имаме тесен отбранителен съюз с Полша повече от 150 години и имаме нужда от оборудване и способности, за да защитим нашите хора и стабилността на Европа, докато сме изправени пред заплахата от Русия. Нашите нови споразумения отразяват този ангажимент и защитата на Обединеното кралство и на Полша са на преден план в плановете за модернизация".

През април говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред държавната информационна агенция "Прайм", че правителството на Полша "наскоро предизвика дълбока загриженост: линията е изключително войнствена, антируска и предложените действия, разбира се, могат да доведат само до по-нататъшно нарастване на напрежението на континента".

"Програма за споделяне на ядрена енергия"

Полският президент Анджей Дуда в момента преговаря с водещи представители на САЩ за възможността Полша да участва в т. нар. "Програма за споделяне на ядрена енергия", предаде австрийският портал Heute. Програмата е част от политиката за ядрено възпиране на Северноатлантическия алианс. Участието в проекта може да включва всичко - от предлагане на ескортни или разузнавателни самолети за ядрена мисия, до предлагане на самолети с двойно по-голям капацитет за ядрени задачи, до събиране на ядрени оръжия на съюзник.

В момента, освен САЩ, само Обединеното кралство и Франция притежават ядрени оръжия. Но само САЩ решиха да ги споделят с други страни. Съюзници като Германия, Белгия, Холандия, Италия и Турция държат американски ядрени оръжия на своя територия.