Военното присъствие на НАТО в региона безспорно трябва да се увеличи - споделяме този важен приоритет, каза президентът Плевнелиев на съвместната пресконференция с полския си колега, който днес е на официално посещение в България.

Сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността и предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава са били сред обсъдените от президентите теми, предаде БТА.

Вижте снимки >>>

България започва да увеличава своя военен бюджет, така че ние ще отидем в Полша с добра новина, отбеляза Плевнелиев. Държавният глава отбеляза и помощта на Полша за удължаването на летателната годност на българските самолети МиГ-29.

„Трябва да има диалог, трябва да си говорим, но да си говорим само не е достатъчно. Ние трябва да бъдем и готови да се защитим.

Трябва да имаме силно военно сътрудничество с нашите приятели от НАТО и готовност за действия и трябва да знаем, че днес се намираме в един изключително турбулентен и труден период от развитието на човечеството с много силна степен на непредсказуемост" , коментира българският държавен глава.

„Трябва да покажем характер, трябва да отстояваме своите ценности и да се противопоставим тогава, когато правилата се нарушават и независими суверенни държави се оказват със замразени конфликти или част от тяхната територия се окаже окупирана“, допълни Плевнелиев.

Плевнелиев подчерта, че България и Полша бяха едни от първите държави, които осъдиха руската агресия и анексирането на Крим.

„Двете страни категорично подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна. За нас е изключително важно правата на малцинствата в Украйна да бъдат гарантирани в съответствие с европейските стандарти“, коментира той.

Нямаме никакви съмнения, че НАТО трябва да покаже солидарност и отговорност по въпросите на сигурността там, където има някакъв проблем, а за съжаление тези неща са видими в нашата част на света през последните години, каза президентът на Полша Анджей Дуда.

По думите му отговорът на НАТО трябва да бъде еднозначен, тъй като това е отбранителен съюз и трябва да се покаже, че това е един жив съюз, който по адекватен начин отговаря на всички появяващи се предизвикателства.

С президента Плевнелиев нямаме никакви съмнения, че е необходимо засилване на източния фланг на НАТО - това е въпрос за сигурност за нас, на Балканите, за сигурността на Балтийските страни, каза Анджей Дуда.

С Русия трябва да се разговаря и в тези разговори НАТО трябва да покаже характер и своята принципност по отношение на спазването и защитаването на международното право, на мира и реда в света.

Според Дуда събитията, които се случват в Балтийско море, където руски самолети прелитат близо до военни кораби на НАТО показва, че Русия опитва дали НАТО е слаб и се бои или е силен и отбранява териториите на страните от съюза. Отговорът на НАТО трябва да бъде еднозначен - това подсилване на потенциала и увеличаване на числеността на силите на Съюза в нашата част на света, каза президентът Дуда.

България и Полша имат отлични двустранни отношения и съм убеден, че като поддържаме активен диалог на най-високо равнище подпомагаме ползотворното сътрудничество. Това заяви и премиерът Бойко Борисов, който също се срещна с полския президент.

Премиерът обърна внимание на реалните действия на кабинета за модернизацията на българските въоръжени сили.

По време на срещата са обсъдени и търговско-икономическите взаимоотношения между България и Полша, като са отчетени възможностите за реализиране на техния пълен потенциал.