Полша и Чехия връщат проверките на границата със Словакия поради нарастващия миграционен натиск върху Европа. Двете страни предприеха мярката в координация.

Словакия е част от Шенгенското пространство, поради което на сухопътните й граници с Чехия, Полша, Унгария и Австрия няма граничен и митнически контрол.

"Днес от полунощ възстановяваме временните гранични проверки на словашката граница. Ще проверяваме документите на влизащите в Полша", посочи полският вътрешен министър Мариуш Камински и добави, че мярката ще бъде въведена за 10 дни.

Чешката република също въвежда временен граничен контрол със Словакия, считано от утре, за да спре нелегалните миграционни потоци и контрабандистите, съобщи министърът на вътрешните работи Вит Ракушан.

Проверките на случаен принцип ще се извършват по протежение на границата до 13 октомври, с възможност за удължаване, обяви министърът в социалната медийна платформа "Екс". Стъпката беше съгласувана с Полша, добави Ракушан.

Говорителят на полската управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) Рафал Бохенек коментира преди дни, че Полша възстановява граничния контрол със Словакия поради промяна в балканския миграционен маршрут, който засяга страната.

По-рано нелегалните мигранти, използващи този маршрут, достигаха до Австрия и след това продължаваха директно към Германия. Наскоро обаче Германия въведе граничен контрол на границата си с Австрия, с което блокира този маршрут.

Според говорителят на "ПиС" все повече хора могат да се опитат да влязат в Германия и Полша от словашката страна, поради което Варшава възстановява контрола по границата си със Словакия. Полша наблюдава и западната си граница и правителството обмисля да възстанови контрола и там. Той посочи, че миналата година Германия е приела близо 100 000 нелегални мигранти, а тази година вече близо 70 000. Поради това съществуват сериозни опасения и рискове, че някои от тях може да поискат да влязат в Полша, за да извършат престъпления, кражби или нападения.

Според Европейската комисия, която е засипана от сигнали заради граничните проверки, възобновяването на тези проверки в Шенген "следва да се предприема по изключение и точно ограничено във времето, като последна мярка".

Един от основните принципи на Шенгенското споразумение е свободата на движение на гражданите. Има клаузи обаче, които предвиждат временно възстановяване на граничния контрол, когато става въпрос за заплахи за обществения ред или вътрешната сигурност. Досега през 2023 г редица страни от Шенген се възползваха от тези разпоредби.