Хиляди поляци демонстрираха днес в защита на доброто име на бившия папа Йоан Павел Втори, който наскоро беше обвинен, че е прикривал педофилски престъпления докато е бил архиепископ, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Вижте снимки >>

На коне, в старинни костюми или просто със знамето на Ватикана в жълто и бяло или с полския флаг в бяло и червено, няколко десетки хиляди поляци се стекоха във Варшава, за да участват в Национален поход за папата, който почина през април 2005 г., съобщи журналист на АФП.

Подобно на всички останали подобни инициативи, този поход е организиран от католически организации с откритата подкрепа на правителството и на управляващата националистическа популистка партия "Право и справедливост" (ПиС).

Полския министър на отбраната Мариуш Блашчак също участва в шествието.

Снимка: АР/БТА

Така както всеки честен човек защитава децата си, своите баща и майка, така всеки поляк защитава папа Йоан Павел Втори, се четеше на един от плакатите, носени от участници в похода.

Снимка: АР/БТА

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки написа в "Туитър", че поляците издържат изпитанието като са носители на истината, която да се противопостави на лъжите, клеветите и обидите.

Благодарим на Бога за неизмеримия дар, който беше и си остава полският папа за Църквата, за Полша и за света, подчерта председателят на ПиС Ярослав Качински в писмо до съпартийците си.

Изправяме се, за да защитим неговата чест и добро име, посочи Качински няколко месеца преди парламентарните избори в Полша.

Снимка: АР/БТА

Същия ден, статуя на Йоан Павел Втори беше вандализирана в централния полски Лодз - ръцете на фигурата бяха боядисани в червено, а върху основата на монумента беше написано "Максима купа" ("Най-голямата вина"). Текстът е свързан със заглавието на книгата на нидерландския кореспондент във Варшава Еке Овербек "Най-голямата вина. Йоан Павел Втори е знаел", издадена наскоро в Полша.

В тази книга и в репортаж по частната телевизия Те Фау Ен се твърди, че бъдещият папа е прикривал случаи на педофилия. Това предизвика бурен дебат в Полша между изпълнителната власт и Църквата, от една страна, и либералите и левицата, от друга.