Стогодишнината от рождението на папа Йоан Павел Втори, тържествено отбелязвана в Полша през този уикенд, бе помрачена от излязъл днес по кината документален филм за педофилски действия в католическата църква, укривани от назован по име местен епископ, предаде Франс прес и БТА.

Веднага след като бе разпространена лентата "Игра на криеница", гледана директно чрез ЮТюб от близо 80 000 души, примасът на Полша архиепископ Войчех Полак прикани Светия престол "да започне процедури" по споменатите във филма случаи.

Втора документална творба на независимия журналист Томаш Секелски, разказва подробно историята на двама братя, които са били сред жертвите на сексуални гаври, извършени от свещеник, разполагал с мълчаливата, но очевидна подкрепа на Едвард Яняк, епископ на Калишката епархия в Централна Полша.

"Филмът "Игра на криеница", който изгледах току-що, показва, че нормите в защита на децата и юношите, действащи в Църквата, не са били спазени", заяви примасът на Полша във видеопослание, разпространено от католическата агенция KAI.

"Като натоварен от епископата със закрилата на децата и юношите отправям искане Светият престол да открие чрез нунциатурата си процедура по силата на motu proprio (апостолическото послание, бел. АФП) на папа Франциск за отсъствието на реакция, задължителна според закона", настоя той.

Предходният документален филм на Томаш Секелски, озаглавен "Само не казвай на никого", излезе преди година и бе гледан към 23,5 милиона пъти на ЮТюб. Навремето той предизвика шок и реакции от най-високите върхове на католическата йерархия и на властта, но оттогава въпросът кажи-речи изчезна от публичното пространство.

И двата филма поставят проблема за отговорността на католическия клир, без обаче да анализират липсата на реакция от страна на Св. Йоан Павел Втори, почитан в Полша и до днес, по време на продължителния му понтификат.

Томаш Секелски вече анонсира впрочем следващия си документален филм за "ролята на Йоан Павел Втори в укриването на престъпления, извършвани от свещеници".

Паметта на Св. Йоан Павел Втори, роден на 18 май 1920 г. във Вадовице, Южна Полша, ще бъде почетена с поредица от демонстрации, богослужения и концерти, които се предвижда да бъдат излъчени чрез радиото, телевизията и в интернет, допълва АФП.