Полша е готова да вложи 2 милиарда долара в създаването на постоянна военна база на САЩ на своя територия. Сега там временно има една американска бронетанкова дивизия, която има за цел сдържането на Русия.

Това съобщава полският портал Onet, като се позовава на документ на Министерството на отбраната във Варшава. Новината официално бе потвърдена от говорител на министерството, като бе уточнено, че това се съдържа в доклад за увеличаване на американското военно присъствие на полска територия, изпратен до Конгреса в САЩ.

"Постоянното присъствие на военни от САЩ е необходимо за сдържане на Русия, чиято позиция заплашва Европа", се казва още в документа. Изтъква се и факта, че полската армия вече отговаря на всички стандарти на НАТО и отделя за военни нужди 2% от БВП, което не се прави от някои други държави в Алианса.

Предлага се както сумата от 2 милиарда за осъществяване на този проект, така и готовност да бъде предадена на САЩ и част от инфраструктурата, която сега се използва от полската армия.