Полицията в Северна Ирландия обяви, че е открила четири тръбни бомби в гробищен парк в близост до град Дери, след операция по опазване на обществената безопасност, предаде Ройтерс. Бомбите са открити броени часове преди пристигането на американския президент Джо Байдън в Белфаст, намиращ се на около 110 километра югоизточно от Дери.

Вчера полицията съобщи за голям брой маскирани хора, които са атакували полицейски коли с петролни бомби и други предмети по време на демонстрация в Дери срещу Споразумението от Разпети петък. Взривните устройства са открити в район близо до мястото на демонстрацията, казаха от полицията.

"Откриването на тези устройства е поредното зловещо и обезпокоително събитие", посочи в изявление помощник-полицейският началник Боби Сингълтън.

Байдън се очаква да пристигне в Белфаст тази вечер - в деликатен за Северна Ирландия политически момент - за честванията на 25-ата годишнина от мирното споразумение, сложило край на продължили 30 години кръвопролития.

Тръбните бомби представляват импровизирани взривни устройства, използвани в миналото от милициите в Северна Ирландия. В повечето случаи те са с размер на ръчна граната е представляват парче тръба, напълнена с експлозиви, пише БТА.

Полицията каза, че операцията в района на гробищния парк вече е приключила и нейните служители са напуснали мястото.

"Колегите от Отдела за борба с тероризма поемат разследването по случая", каза Сингълтън.

Миналия месец британската разузнавателна служба МИ5 повиши нивото на потенциална опасност в Северна Ирландия от "местен тероризъм" на "сериозна опасност", което означава, че терористичните атаки са много вероятни. Това действие няма връзка с отбелязването на годишнината, отбелязва Ройтерс.