Опозиционният лидер Хуан Гуаидо, който се провъзгласи за временен президент на Венецуела, се оплака, че семейството му е било заплашвано от властите.

Гуаидо заяви, че полицията се появила в дома му и търсила жена му. Обръщайки се директно към силите за сигурност, той заяви, че ще ги държи лично отговорни за всякаква заплаха срещу 20-месечното му бебе.

Впоследствие полицията отрече да е имало подобна операция. В изявление в Туитър тя заяви, че твърденията за такова посещение са абсолютно неверни

Гуаидо заяви също, че няма да се подчини на правителствения бойкот на хуманитарната помощ и ще изпрати в страната конвои с лекарства с помощта на съседни държави, предаде Асошиейтед прес.

В интервю за АП Гуаидо каза, че тази стъпка ще е "поредна проверка" за венецуелските военни, чието командване остава на страната на президента Николас Мадуро след избухването миналата седмица на протестите срещу управлението му.

"В близките седмици те ще трябва да изберат дали да допуснат така необходимата ни помощ или да останат на страната на Мадуро", заяви Гуаидо, като преди дни предложи амнистия на членове на армията в опит да ги насърчи да изоставят правителството.

Приемаме помощ не само от САЩ. През следващите дни ще огласим глобална коалиция за изпращане на помощи във Венецуела, отбеляза той.

САЩ обявиха, че са готови да доставят хуманитарна помощ на Венецуела когато и както реши Гуаидо. Висш американски правителствен служител каза, че Мадуро е единствената пречка за изпращане на лекарства, храни и други основни продукти, от които във Венецуела има остър недостиг.

Мадуро отказва всякаква международна помощ, твърдейки, че това ще е намеса във вътрешните работи на страната.

Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън призова Мадуро да приеме амнистията, предложена от Гуаидо, предаде Франс прес.

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз ще оглави международна контактна група за Венецуела, чиято цел е уреждане на политическата криза в страната и провеждането на нови избори