Броят на участниците в протестни акции в Беларус, задържани днес от правоохранителните органи, надхвърли 700 души, съобщи правозащитният център "Вясна", цитиран от ТАСС.

Към 20 ч. тази вечер в списъка на задържаните, публикуван на сайта на "Вясна", има 722 имена. Повечето са били арестувани в Минск, но има задържани също в Брест, Бобруйск, Витебск, Гродно, Новополцк, Могильов и други градове.

Видеокадри показват как мъже и жени са влачени към камиони за арестанти и микробуси. Съобщава се, че има и ранени, предаде Ройтерс.

Вътрешното министерство на Беларус потвърди, че днес срещу протестиращите в Минск са били използвани специални средства, съобщи ТАСС.

Снимка: БТА/AP

Потвърждаваме използването на специални средства по време на неразрешени акции в Минск, съобщи говорителката на МВР Олга Чемоданова.

В първата половина на деня беше съобщено за няколко пострадали в района на метростанция "Пушкинская", вероятно от шрапнели при взрив на светошумови гранати.

Беларуските сили за сигурност извършиха масови арести на хора на т.нар. Площад на Промяната в Минск. Там се бяха събрали протестиращи от различни райони на столицата, за да почетат паметта на починалия на 12 ноември 31-годишен жител на Минск Роман Бондаренко.

Снимка: БТА/AP

"Вясна" съобщи още, че сред задържаните днес има и журналисти, предаде Ройтерс.

Очевидец разказа, че полицията е използвала сълзотворен газ, гумени куршуми и зашеметяващи гранати, за да разпръсне множеството, демонстриращо срещу президента Александър Лукашенко. Видеозаписи, разпространени чрез платформата "Телеграм", показват как униформени служители използват сълзотворен газ срещу демонстранти в Минск, предаде ДПА.

Около 15 метростанции в Минск бяха затворени, в опит да се попречи на достъпа на демонстранти до центъра на града. Мобилният интернет също беше изключен, което е друга позната тактика на властите, за да заглушат протестите.

Снимка: БТА/AP

Имаше блокирани улици и площади, някои с тежка техника, съобщи ДПА. Разположени бяха и автомобили за превоз на задържани.

От президентските избори на 9 август насам всеки уикенд в Беларус има протести срещу Лукашенко. Опозицията, световни сили и международни наблюдатели казват, че изборите не са били нито свободни, нито честни.

66-годишният Лукашенко е начело на Беларус повече от четвърт век и не допуска инакомислие, отбелязва ДПА.