Германската полиция е заподозряна в съдействие на крайната десница след изтичането на поверителни документи, свързани с демонстрациите и насилието, разтърсили през последните дни град Кемниц, съобщи "Франс прес".

Крайнодесни активисти разпространиха днес в социалните мрежи копие на заповед за арест, издаден от германското правосъдие срещу 22-годишен иракски кандидат за убежище, обвинен заедно със свой сирийски съучастник в убийството на германец в нощта срещу неделя в Кемниц.

Убийството "възпламени" в неделя третия по големина град в източната германска провинция Саксония, а крайната десница го използва като претекст, за да се заклейми за пореден път решението на канцлера Ангела Меркел в Германия да бъдат допуснати над един милион мигранти и бежанци, което според нея е причина за увеличаването на престъпността.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер определи като абсолютно недопустим акт изтичането на заповедта за арест, която според инструкциите е тайна.

Пряко заподозрени за изтичането са служители на полицията. Случилото се е смущаващо, тъй като документът е съдържал имената на свидетели и на съдийката, натоварена със случая.

Прокуратурата в град Дрезден е започнала разследване, за да изясни възможно най-бързо фактите.