Град Кемниц, в източната част на Германия, от два дни насам е разтърсван от агресия. По време на демоkстрации на десни екстремисти и техни противници от левия спектър вчера се стигна до сблъсъци, при които са ранени шест души. Канцлерът Меркел осъди насилието, а както и нападенията над чужденци. Наши сънародници в Кемниц описват ситуацията там като страшна и признават, че от неделя насам избягват да ходят в центъра града, съобщи БНТ.

Кемниц е третият по големина град в източната германска провинция Саксония, известен преди промените с името КарлМарксщат. От два дни насам там се събират крайнодесни групировки, а както и техни противници. 

"Беше всичко нормално. Имаше едни хора, които нападнаха едно момиче и го пипаха навсякъде и правиха работи, които то не искаше. И един човек дойде и искаше да помогне. Каза им да спрат. Изведнъж те го нападнаха и го убиха. Сега всички германци са гневни, защото беше убит германец", разказва Давид Бончев, който живее в града.

Причината за ескалацията е скандал заради съобщения в социалните мрежи. В нощта срещу неделя, от пробождане с нож е загинал 35-годишен германец, арестувани са иракчанин и сириец. Затова крайно десни и радикали се събират на митинги и за да преследват чужденци. Български гражданин на 30-години е бил сплашван от непознати, заради което е подал оплакване в местната полиция.

Политици от управляващата Федералната република социалдемократическа партия говорят за подобни на гражданска война обстоятелства. Полицията признава, че не е била подготвена за многобройния радикален митинг, на който чрез социалните мрежи са се събрали 5000 души.