Началникът на полската полиция ген. Ярослав Шимчик коментира за пръв път инцидента, при който преди няколко дни беше ранен при взрив. В радио интервю той призна, че това се е случило при неволно произведен от него в кабинета му изстрел с гранатомет, получен като подарък от Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Докато местех излезли от употреба гранатомети, които бяха подарък от украинците, стана взрив", каза Шимчик в излъчено днес интервю за радио РМФ ФМ. По думите на генерала експлозията била толкова силна, че от взривната вълна се получили дупки в тавана и пода.

Инцидентът стана в сряда сутринта в дирекцията на националната полиция във Варшава. Заради тиражираните в медиите спекулации по случая вътрешното министерство излезе в четвъртък с позиция, в която се обясняваше, че се е взривил подарък от Украйна и Шимчик и още един човек са получили леки наранявания.

Но дори и след официалното изявление на ведомството останаха много неясноти, като например какъв точно е бил подаръкът и какво е предизвикало взрива. В излъченото днес интервю полицейският шеф на практика потвърди съобщенията, че става дума за гранатомет.

РМФ ФМ съобщи, като се позова на полицейски представители, че при неотдавнашно посещение в Украйна Шимчик е получил като подарък два снети от въоръжение противотанкови гранатомета, най-вероятно RGW-90. Повече подробности не се съобщават, но от информацията на полската медия става ясно, че нито поляците, нито украинците са предполагали, че гранатометите може да са опасни. Единият дори бил преработен във високоговорител. Шефът на украинската полиция Игор Клименко, от когото бил подаръкът, дори пускал по него музика.

Шимчик първоначално бе настанен с леки наранявания в болница, за да е под лекарско наблюдение. Другият леко пострадал, служител в администрацията на полицейската централа, не е имал нужда от хоспитализация.

Полша е съюзник на Украйна и откакто Русия предприе пълномащабната си инвазия на 24 февруари, оказва на съседката си различни видове помощ, включително военна и хуманитарна. Полша освен това прие голям брой украински бежанци.