Украйна отдавна е смятана за една от най-корумпираните страни на света и няколкото десетки бизнесмени, които контролират огромна част от богатството ѝ, както и телевизионни канали, мини, банки, магазини, ферми, недвижими имоти и други, се смятат за ключов фактор за това, пише изданието "Политико", цитирано от БТА.

Един от тях - шоколадовият барон Петро Порошенко - дори беше президент от 2014 до 2019 г.

Но руската инвазия в Украйна им изигра лоша шега. Огромните металургични заводи в Мариупол, собственост на Ринат Ахметов, са превърнати в димящи руини, земеделските земи пустеят и са осеяни с мини, фабриките не работят заради прекъсвания на електрозахранването, а износът по море е намалял.

Политическото влияние на свръхбогатите също е намаляло.

Още преди войната президентът Володимир Зеленски лансира закон за деолигархизация, целящ да ограничи политическото им влияние.

Ето как войната с Русия промени финансовото и политическото състояние на петима големи украински бизнесмени.

Най-богатият човек в Украйна, Ринат Ахметов, плаща висока цена за нахлуването на Русия в Украйна.

Гръбнакът на бизнес империята му - металургичният конгломерат "Метинвест" - загуби два от големите си заводи в Южна Украйна. Стоманодобивният завод "Азовстал" и заводът за желязо и стомана "Илич" бяха превърнати в купчини отломки от руските сили по време на нападението над Мариупол.

От началото на войната други негови активи - включително електроцентрали, банки, ферми, минни и преработвателни предприятия - са повредени или иззети от руските сили.

Според украинското издание на "Форбс" състоянието на Ахметов се е свило от почти 14 млрд. долара през януари до 4,3 млрд. долара през декември, но той все още е най-богатият човек в Украйна.

От началото на руската инвазия Виктор Пинчук активно призовава западните държави да увеличат военната си подкрепа и критикува някои страни, като Германия, за протакането.

До края на септември олигархът е похарчил повече от 45 млн. долара за подкрепа на украинската армия и цивилни, според неговата благотворителна фондация.

Бизнес империята на олигарха - изградена около производителя на тръби и железопътни колела "Интерпайп" - пострада по-малко от бизнеса на други олигарси.

Според "Форбс" богатството на Пинчук е намаляло от 2,6 млрд. долара на 2 млрд. долара.

Преди войната бившият президент Петро Порошенко се бореше за политическото си оцеляване, след като беше обвинен в държавна измяна и подстрекателство към тероризъм. Според държавните обвинители Порошенко уж е предпочитал доставки на въглища от контролираните от бунтовниците райони на Донбас вместо въглища, произведени в Южна Африка.

Въпреки твърденията му, че е невинен, част от активите и имуществото му бяха запорирани от киевски съд.

Компаниите на Порошенко са похарчили повече от 46 млн. долара в подкрепа на въоръжените сили, заяви неговият говорител. Той е доставил бронирани автомобили, закупени в Италия и Великобритания, пикапи с четири двигателни колела, бронежилетки, каски, гориво и др.

Според "Форбс" състоянието му е намаляло от 1,6 млрд. долара на 700 млн. долара.

Игор Коломойски, смятан за ключов първоначален поддръжник на Зеленски, използва влиятелните си телевизионни станции, за да популяризира популярния актьор и комик по време на президентските избори през 2019 г.

Основният му финансов актив, "Приватбанк", беше конфискуван от украинските власти преди седем години, след като регулаторните органи откриха пропаст от 5 млрд. долара в счетоводните й книги.

Според информацията от месец юли Зеленски е предприел стъпки за отнемане на украинското гражданство на Коломойски, тъй като той има и израелски и кипърски паспорт. Олигархът се бори срещу това решение.

Виктор Медведчук, който преди войната "струваше" 620 млн. долара, беше най-влиятелният проруски олигарх в Украйна; съобщава се, че руският президент Владимир Путин е кръстник на дъщеря му.

"Топлата му връзка" с Кремъл се обърна срещу него.

Преди руската инвазия Медведчук беше арестуван и срещу него се водеше разследване за евентуална държавна измяна по обвинения в сътрудничество с Русия за незаконен добив на газ в Черно море, както и за доставки на въглища от контролираните от бунтовниците територии в района на Донбас.

След инвазията Медведчук успя да избяга от домашен арест, но беше заловен, докато се опитваше да напусне страната, маскиран като военен доброволец.

През септември той беше разменен за украински военнопленници, държани от руснаците. Сегашното му местонахождение е неизвестно.

На фона на всички тези главоболия Хърватия конфискува суперяхтата му "Роял Романс" на стойност 200 млн. долара, която ще бъде продадена на търг, а средствата използвани за Украйна.