Урсула фон дер Лайен не танцува с вълци. Особено когато те нападат нещо, което й принадлежи, пише "Политико".

Приказката за председателя на Европейската комисия и Големия лош вълк започва няколко дни преди скриването на луната в една топла нощ в пасбище в германската провинция Долна Саксония. Някъде след полунощ на 1 септември един сив вълк се вмъкна в горското селце Бургдорф-Байнхорн в търсене на храна. Хищникът намира такава в добре охраняван комплекс в края на една от двете улици в селището.

Тридесетгодишната Доли нямала никакъв шанс. Трупът ѝ е открит на следващата сутрин на ливадата, където е пасяла.

Това вероятно щеше да е последното нещо, което някой чува за Доли, ако не беше фактът, че мястото на престъплението се намира само на 100 метра от селския дом на фон дер Лайен, а Доли не беше ценното пони на председателя на Еврокомисията, пише "Политико".

"Цялото семейство е ужасно разстроено от новината", заяви фон дер Лайен в изявление след това. Местните власти заподозряха Canis lupus, известен като GW950m. Месец по-късно той е включен в списък за отстрелване. Въпреки че вълците са защитен вид в Европа, правителствата разрешават премахването им при специални обстоятелства.

С помощта на ДНК експертиза през декември разследващите потвърждават, че GW950m, заподозрян извършител на повече от дузина други нападения, е въпросният вълк.

Изглежда, че още преди Доли да намери смъртта си, GW950m вече е бил обречен.

"Беше подадено искане за специално изключение от законите за защитените видове и то беше оценено съгласно съответните изисквания", заяви в началото на декември пред германския ежедневник TAZ Кристина Кройц, говорителка на региона Хановер - органът, издал смъртната присъда на GW950m, като отказа да каже дали председателят на ЕК е замесена.

На въпрос на "Политико" от миналата седмица дали смъртта на Доли е повлияла на решението за премахване на GW950m, Кройц настоя, че това не е така.

"Атаката срещу понито на г-жа фон дер Лайен не беше причината", пише тя в имейл, като добавя, че заявлението за премахване на GW950m е било подадено по-рано.

Действително, според официалния сертификат, разрешаващ неговото умъртвяване, първоначалната молба за изваждане на GW950m е подадена на 31 август, ден преди преждевременната смърт на Доли, пише "Политико", позовавайки се на съответния документ.

Единственият въпрос е: от кого?

Говорител на ЕК настоява, че това не е фон дер Лайен. "Комисията и председателят не участват по никакъв начин в решението", казва той.

Опитна ездачка, израснала в седлото, фон дер Лайен не прояви (може би разбираемо) особено разбиране към умъртвяването на един от любимите ѝ коне.

Въпреки това малцина биха очаквали вечно усмихнатата фон дер Лайен да се прояви и като вълк в овча кожа.

Вместо коледна амнистия за GW950m, бившият германски министър на отбраната извади големите оръжия, като постави на прицел не само убиеца на Доли, но и цялото му племе.

В седмиците след смъртта на Доли фон дер Лайен е разпоредила на служителите на ЕК да преразгледат правилата за строга защита на вълците в Европа. В края на ноември тя призова за "задълбочен анализ" на заплахата от вълци след съобщенията за зачестили нападения над добитък, особено в Алпите.

"Има многобройни съобщения за нападения на вълци над животни и за повишен риск за местното население", пише фон дер Лайен в писмо до депутати християндемократи, видяно от "Политико" и съобщено първо от TAZ. "Разбираемо е, че тази ситуация повдига въпроси в засегнатите региони за това дали настоящият статут на защита на вълците е оправдан."

Европейските фермери се оплакват от вълци от години. Въпросът е дали смъртното наказание е отговорът.

В родния регион на фон дер Лайен вълците са били напълно изчезнали, докато усилията за опазване на дивата природа не доведоха до повторното им появяване преди около 15 години. Оттогава присъствието им е източник на постоянно напрежение. При около 1 200 вълка, които вилнеят в Германия, годишните загуби на добитък възлизат на хиляди.

Дори и при по-голямата популация на вълци, хищниците рядко ловуват коне.

"Вълкът си е вълк, но този отделен вълк вероятно се е научил, че е възможно да напада и убива коне", казва Франк Фас, германски експерт по вълците, като има предвид GW950m, като добавя, че случаят все пак е изключение от правилото.

Въпреки че Фас казва, че оценява аргументите за премахване на вълка GW950m, но ловът на животни (властите наемат местни ловци за тази задача) е по-лесен на думи, отколкото в действителност. Фас казва, че специалната ограда, макар и скъпа, е по-добро средство.

"Това, което видяхме в Долна Саксония, е, че когато някой вълк бъде застрелян, той никога не е правилният", казва той.

Всъщност GW950m е живото доказателство за това. Властите за първи път го включват в списъка си за отстрелване през 2021 г., но го извадят от него, след като ловец застрелва и женска от така наречената "бургдорфска глутница".

Засега GW950m остава беглец. Настоящата награда за главата му изтича на 31 януари, след което той отново ще бъде свободен да се движи.

Освен ако председателят на ЕК не се изпречи на пътя му, пише в заключение "Политико".