Федералното правителство на САЩ ще отправи тази седмица предупреждение във връзка с предстоящите на 8 ноември средносрочни избори за Конгрес, пише "Политико", като се позовава на източници, запознати с въпроса.

Очаква се предупреждението да е свързано с потенциални кибератаки срещу изборния процес от страна на Китай и Русия, а също така и с възможни физически заплахи за изборите.

Републиканската партия цели да си върне контрола над Конгреса на тези избори, отбелязва Ройтерс.

Като две големи заплахи за изборния процес може да бъдат посочени вътрешните кампании за дезинформация и заплахите срещу представители на изборните власти, заявиха миналата седмица пред Ройтерс двама високопоставени представители на американските власти.

"Говори се много за насилие срещу представители на изборните власти. По тази причина превърнахме в свой приоритет...агресивното разследване на всички тези заплахи", е заявил пред Ройтерс единият от източниците, цитира го БТА.

Русия и Иран, които в миналото са ставали обект на обвинения, че са се намесвали в американския изборен процес, са ангажирани с кризи (за Русия това е конфликтът в Украйна, а за Иран - масовите протести, избухнали след смъртта на 22-годишната Махса Амини, за която се подозира, че е станала жертва на полицейско насилие) и понастоящем американските служби за киберсигурност не разполагат със сведения, че двете страни се готвят за намеса в средносрочните избори.