В рамките на визитата си в САЩ министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посетиха заводите на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, съобщиха от военното министерство.

Целта на посещението беше да се срещнат с представители на ръководството на компанията, да се запознаят с производствения процес и да проследят напредъка на производството на самолетите F-16 Block 70, предназначени за българските ВВС.

На място българската делегация беше посрещната от Орландо Санчес - вицепрезидент и генерален мениджър на Интегрираната изтребителна група в Lockheed Martin. На срещата присъства и заместник-помощник секретарят на ВВС по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт.

"Българското общество очаква с голямо нетърпение F-16 Block 70. За нас това е огромен проект и сериозно усилие за повишаване на способностите на въоръжените ни сили", отбеляза министър Тагарев по време на срещата.

Снимки от посещението на завода ВИЖТЕ ТУК>>

При обиколката в производствената база делегацията разгледа седем от предназначените за страната ни изтребителя, които се намират в различен етап на производство.

По време на кратка церемония министър Тагарев разписа шпангоута на първия изтребител, който ще бъде завършен. България ще бъде втората европейска страна, която ще получи най-съвременната версия на F-16.

Снимка: МО

"През 2025 година България ще получи 8 американски изтребители F-16 от САЩ", заяви в "Денят започва" адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната на България.

"Видяхме самолетите в Южна Каролина, те са в различен етап на завършване. Своевременно беше решението да платим вторите осем самолета. Ако бяхме отложили искането, нещата щяха да се забавят и да ги получим след 2030 г., тъй като търсенето на тези самолети е засилено", каза той.

"Подготовката на пилотите върви по договор. Ще имаме 16 самолета и 32 летци, подготвени в Щатите по методиката, по която се готвят американските ВВС. 84 души от инженерно-техническия състав ще преминат обучение в САЩ. Ще създадем една основа. Важно е как да превърнем този ресурс в работеща отбранителна способност, ще ползваме опита на САЩ. Това са последователни усилия на всички нива", допълни адмирал Ефтимов.

Той припомни решението от срещата на върха на НАТО във Варшава през 2016 г. - започна се разполагане на многонационални бойни групи в балтийските държави и Полша, основно заради заплахата от Русия след анексирането на Крим. След започване на войната в Украйна започнаха дискусии за подобряване на инфраструктурата на Източния фланг на НАТО - много сложен логистичен процес.

Адмирал Ефтимов съобщи още, че България, Румъния и Турция до момента са унищожили над 12 мини в Черно море.

На този етап няма решение за участие на наши офицери в операцията в Червено море, посочи адмиралът.

Началникът на отбраната коментира още, че ключовото за успешното завръщане на нашите пленени сънародници в Червено море са дискретността и дипломацията. Ефтимов заяви, че още преди случаите с "Галакси Лийдър" и с кораба "Руен" страната ни е имала покана от т.нар. обединени морски сили на САЩ да се включи в тази операция.