Руските сили са поели изцяло контрола над източната част на град Артьомовск (наричан в Украйна Бахмут). Това съобщи основателят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Подразделения от ЧВК "Вагнер" са превзели цялата източна част от Бахмут. "Вагнер" контролира изцяло цялата територия източно от река Бахмутка, каза Пригожин, цитиран в Телеграм от своята пресслужба.

Бахмут е разположен в контролираната от Киев част от украинската Донецка област. Градът е транспортен възел от голямо значение за снабдяването на украинските войски в Донбас. От лятото на 2022 г. за града се водят ожесточени боеве. На 16 февруари ръководителят на анексираната от Москва сепаратистка Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че руските сили са превзели всички основни възвишения в района на Бахмут. 

Столтенберг: Нужна е още помощ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта снощи, в навечерието на срещата на министрите на отбраната на ЕС в Швеция, необходимостта от допълнителна военна помощ за Украйна, предаде ДПА.

Беше обсъдена спешната необходимост от увеличаване и поддържане на подкрепата, заяви Столтенберг след разговорите с шведския министър-председател Улф Кристершон в Стокхолм.

Това се превърна във война на изтощение и затова е и битка за логистиката, каза той и добави, че сега е важно да се увеличи производството на оръжия и боеприпаси.

В този контекст Столтенберг приветства факта, че се работи по съвместното закупуване на боеприпаси от държавите от Европейския съюз. НАТО работи по съвместното снабдяване от години, каза той.

Министрите на отбраната на 27-те държави от ЕС ще обсъдят днес по-нататъшните доставки на боеприпаси за Украйна на среща в конферентен център близо до Стокхолм. Столтенберг е поканен като гост на консултациите на министрите.