Френски представителства в Буркина Фасо бяха взети на прицел от протестиращи вчера, съобщава "Франс 24", цитирана от БТА. На много места в столицата Уагадугу се веят руски знамена.

Гневна тълпа се опита в събота да подпали посолството на Франция. А в близост до дипломатическата мисия дори отекна стрелба. В неделя протестиращи отново се събраха пред сградата на френското посолство и започнаха да хвърлят камъни по нея, предаде Франс прес. Те се опитаха да подпалят загражденията около дипломатическата мисия. В отговор отвътре бяха хвърлени гранати със сълзотворен газ срещу протестиращите, които са привърженици на самопровъзгласилия се лидер на пучистите Ибрахим Траоре.

На покрива на сградата на посолството има разположени френски военни, допълва Франс прес.

В град Бобо Диуласо, в западната част на страната, според очевидци е избухнал пожар пред сградата на местния френски институт, а после протестиращи привърженици на Ибрахим Траоре, военният извършил преврата в Буркина Фасо, започнали да замерят сградата с камъни.

След тези атаки френското външно министерство публикува изявление, в което ги осъди най-твърдо. То заяви, че нападенията са били извършени от демонстранти, манипулирани от една кампания за дезинформация срещу Франция.

Руският национален флаг се развява от протестиращите в подкрепа на военния преврат

Снимка: AP/БТА

До тези гневни настроения срещу Париж се стигна, след като капитан Траоре, самопровъзгласил се за ръководител на хунтата в Буркина Фасо, заяви, че предходният ръководител на страната Пол-Анри Сандаого Дамиба, който също дойде на власт с преврат, подготвял контраофанзива, за да се върне на власт и действал от френската база в Камбоансен. Тази база е близо до Уагадугу и там френски командоси подготвят своите колеги от Буркина Фасо за справяне с терористи.

Френското министерство на външните работи отрече всякакво участие на френски военни в настоящите събития в Буркина Фасо и каза, че Дамиба никога не е бил в гореспоменатата военна база.

В събота Ибрахим Траоре изрази и намерение хунтата да се обърне към други партньори, готови да й помогнат в борбата срещу тероризма. Това бе възприето като имплицитен намек, че става дума за Русия. Между впрочем от два дни в Буркина Фасо се забелязват на места руски знамена, допълва Франс прес.

Превратът в Буркина Фасо бе извършен в четвъртък. А малко преди него в столицата на страната протестиращи поискаха оттеглянето от власт на Дамиба, край на френското военно присъствие в Сахел и започване на военно сътрудничество с Русия, припомня "Франс 24".

Влиянието на Москва не спира да нараства в няколко африкански франкофонски държави в последните години и нерядко по време на протести там могат да се видят и руски знамена, развявани от протестиращите.