Главата на Кипърската православна църква архиепископ Хризостом II е починал тази нощ на 81-годишна възраст след дълга битка с рака, съобщи кипърското електронно издание "Сайпръс мейл", цитирано от БТА.

Хризостом II е ръкоположен за архиепископ през ноември 2006 г.

Известен е с откритите си възгледи по много въпроси - от начина на управление на църквата до кипърския въпрос. Той също така се изказваше невъзмутимо по социални въпроси като хомосексуализма, правата на хомосексуалистите за осиновяване на деца и абортите, като често предизвикваше сериозни спорове, отбелязва изданието.

Роден е на 10 април 1941 г. в Тала, Пафос. След като завършва начално училище, две години по-късно става послушник в манастира "Свети Неофит" в Пафос, откъдето продължава образованието си и през 1963 г. завършва гимназия.

На 3 ноември същата година е ръкоположен от Тримитунтски епископ Георгиос и през следващите пет години е дякон в манастира и работи там.

През 1968 г. започва висшето си образование по богословие в Атинския университет, което завършва през 1972 г. На 19 октомври 1972 г. е избран за игумен в "Свети Неофит".

През февруари 1978 г. Хризостом е избран за епископ на Пафос, което го поставя в центъра на общественото внимание.