Писателят Едуард Успенски, създател на персонажи като Чебурашка и Крокодила Гена и известен с книги като "Крокодилът Гена и неговите приятели" (1966), , "Надолу по вълшебната река" (1972), "Чичо Фьодор, кучето и котаракът" (1974) почина в Москва на 80-годишна възраст, съобщи дъщеря му Ирина. По сценарии и произведения на Успенски са заснети над 60 анимационни филма.

По-рано бе съобщено, че на Успенски е открито злокачествено образувание. На 9 август медицински източник в Москва заяви, че писателят е загубил съзнание в дома си и му е била нужна спешна помощ, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Снимка: Wikipedia

Фигури на Крокодила Гена и Чебурашка в Хабаровск

Едуард Успенски е роден на 22 декември 1937 г. в Егоревск, РСФСР, СССР. Има двама братя. Като ученик му се отдава математиката и получава много награди от олимпиади. Завършва през 1961 г. инженерна специалност в Московския авиационен институт.

Още в института започва да пише фейлетони, а първата му публикация е през 1960 г. След дипломирането си в продължение на три години работи като ръководител на група във Втори Московски приборостроителен завод. Разбирайки, че тази работа не му е по сърце, той напуска работата си и започва да пише детска хумористична литература. Пробива в кариерата трудно тъй като отказват да го печатат, а Сергей Михалков и Агния Барто отказват да го приемат в Съюза на писателите.

Първите си произведения публикува заедно с Аркадий Арканов.

През 2010 г. е удостоен с наградата "Корней Чуховски" за цялостното си творчество за деца.