САЩ съобщиха, че рано тази сутрин са нанесли въздушни удари в райони на Източна Сирия, използвани от милиции, подкрепяни от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (Революционна гвардия на Иран), предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА. 

Техеран подкрепя режима на съюзника си Башар Асад в Сирия във войната там и признава, че изпраща в страната военни съветници.

Централното командване на въоръжените сили на САЩ заяви, че ударите са били "пропорционални, обмислени действия, целящи да ограничат риска от ескалация и да сведат до минимум риска от жертви". То не посочи целите, нито данни за броя на жертвите от ударите, които според военните са били нанесени по заповед на президента Джо Байдън.

"Днешните удари бяха необходими за защита на американските военнослужещи", заяви в изявление говорителят на Централното командване полковник Джо Бучино. Той допълни, че атаката е отговор на нападение от 15 август, насочено срещу американските сили.

Във вторник държавната телевизия на Иран, цитирана от Франс прес, съобщи, че по време на мисия в Сирия е бил убит генерал от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. "Генерал Аболфазл Алиджани от сухопътните сили в Корпуса на гвардейците, който беше на мисия в Сирия като военен съветник, е загинал като мъченик в неделя", обяви иранската телевизия на своя уебсайт.

Алиджани е описан като "защитник на светилището", название, което се използва за представители на Иран, които изпълняват мисии в Сирия или Ирак. Подробности за атаката, при която е убит генералът, не бяха съобщени.