Седем затворници, сред които две жени, бяха екзекутирани днес в Кувейт, където смъртни присъди се изпълняват рядко, предаде Асошиейтед прес.

Богатата на петрол държава от Персийския залив извърши екзекуциите, за които беше съобщила по-рано, въпреки че международната общност бе осъдила нейните намерения.

Правителствената информационна агенция КУНА каза, че екзекутираните днес са били осъдени за предумишлено убийство или за други тежки престъпления. Става дума за трима кувейтци и една кувейтка, един сириец, един пакистанец и една етиопка.

Кувейт съобщава, че смъртните присъди са били изпълнени в централния затвор на страната.

Подобна екзекуция не се е състояла в Кувейт от 2017 г., когато отново бяха изпълнени седем смъртни присъди, включително на член на управляващото монархическо семейство.

Европейският съюз незабавно осъди екзекуциите, които съвпаднаха с посещението в страната на Маргаритис Схинас - заместник-председател на Европейската комисия с ресор "Утвърждаване на европейския ни начин на живот".

"ЕС призовава за спиране на екзекуциите и фактически мораториум върху смъртното наказание като първа стъпка към неговата официална и пълна забрана в Кувейт", се казва в изявление на Съюза, в което смъртната присъда е окачествена като жестоко и нечовешко наказание.

В отделно изявление Схинас предупреди, че ЕС "ще си извади заключения от случая при обсъжданията дали да впише Кувейт в списъка за безвизов режим". Европейският парламент планира да подложи утре на гласуване вдигането на визовите ограничения за кувейтски и катарски граждани.

Европейският съюз възнамерява да привика кувейтския посланик за Брюксел. От организацията "Амнести Интернешънъл" по-рано призоваха за отмяна на екзекуциите. Оттам нарекоха смъртната присъда "нарушаване на правото на живот и възможно най-жестокото, нечовешко и унизително наказание".

Кувейтските власти са изпълнили присъдите чрез обесване след одобрение от емира на страната, съобщи Франс прес.