Британски министър ще посети тази седмица Тайван за търговски разговори и ще се срещне с президентката Цай Ингвен, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От британското министерство на външната търговия съобщиха, че по време на двудневната си визита Грег Хандс, заместник-министър на търговията и член на парламента, ще се срещне с Цай и заедно с нея ще бъде домакин на 25-ите годишни британско-тайвански търговски разговори. "Персоналното посещение в Тайван е ясен сигнал за желанието на Обединеното кралство да засили британско-тайванските търговски връзки. Подобно на Обединеното кралство Тайван е твърд привърженик на свободната и честната търговия, основана на правилата на световната система за търговия", се казва в изявлението.

Тази поредна проява на отношения на високо равнище между западно правителство и островната държава предизвика поредната гневна реакция на правителството в Пекин. Комунистически Китай смята управлявания демократично Тайван за своя отцепила се провинция.

От Пекин говорител на китайското външно министерство заяви, че Китай категорично възразява срещу всяка форма на официални контакти между страна, с която поддържа дипломатически отношения, и Тайван. "Призоваваме Великобритания да спре [. . .] да изпраща погрешни сигнали към сепаратистките сили за независимост на Тайван", подчерта говорителят.

Според съобщението на министерството на търговията Хандс ще се срещне също с тайванския главен търговски преговарящ Джон Дън и с министъра на икономиката Ван Мейхуа.

От министерството на икономиката в Тайпе отказаха коментар, като само отбелязаха, че срещите ще бъдат при закрити врата.